Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-02-05

Mall för bild.

Skicrossarena klar i Källviksbacken

Hemavan, Lofsdalen, Sälen, Idre, Mora och nu Falun. Efter en hel del planering, slit och snöproduktion är skicrossbanan i Källviksbacken igång som en av åtta anläggningar i Sverige med en certifierad skicrossarena.

– Det här är verkligen en kanonanläggning. Vi har sprutat snö, schaktat och pistat i flera veckor, säger Thomas Lövkvist från Falu Alpin, backansvarig.
Arbetet med arenan och bansträckningen har gjorts i samarbete med erfarna skicrossåkare och tränare från Svenska Skidförbundet. Läget i Källviksbacken är perfekt med närheten till olika städer vilket gör det enkelt för publiken att ta sig hit. Planen är att flera stora skicrosstävlingar kommer att avgöras här framöver.
– Vi är riktigt taggade nu när banan äntligen står klar med den naturliga ravinen, flera hopp och tunnlar. Nu kör vi vår första säsong och vi är säkra på att vi kommer att utvecklas varje år, säger Thomas Lövkvist.

Kompromissar inte med säkerheten

Den nya skicrossbanan är cirka 750 meter lång och har en fallhöjd på 100 meter. Här finns hopp, rollers (tätt följande lägre hopp), två tunnlar, en liten ravin och självklart omges hela härligheten av b-nät. Skicross är en sport som går fort och säkerheten i backen är a och o.
– Att näta och se över säkerheten har tagit åtskilliga timmar och det är något vi inte kompromissar med. Allt måste vara okej innan vi släpper på åkarna, säger Thomas Lövkvist.

En anläggning i toppskick

Källviksbacken är Falu kommuns tätortsnära slalombacke som är lättillgänglig och riktar sig mot barn och ungdomar. Skicrossbanan är öppen för alla, både allmänhet och aktiva tävlingsåkare.
– Hela anläggningen drivs i samarbete med den ideella föreningen IFK Falun Alpin vars medlemmar lägger ner stort engagemang och mycket arbete i att hålla anläggningen i toppskick. Tack vare föreningens insatser har Falun en fantastisk skidanläggning som möjliggör skidåkning för Faluborna och lockar såväl unga som gamla ut på snö, säger Jonas Boström anläggningsansvarig vid Falu kommun.

Fakta Källviksbackens skicrossarena:
Längd: ca 750 meter
Fallhöjd
: ca 100 meter
B-nät:
nät som är två meter höga och används vid alla alpina tävlingar som skicross, super­–G och störtlopp
Hopp:
8–10 stycken
Rollers:
4 stycken, tätt följande lägre hopp
Tunnel:
två stora hopp i skicrossbanan går över tunnlar som är fyra meter i diameter, samma storlek som gångtunneln på Lugnet
Naturliga ravinen:
ett parti i skogen där träd tagits ner och ett litet grustag bildats, går under namnet ravinen

Läs mer på:

www.kallviksbacken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.skidor.com/grenar/skicrosslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2016-02-05