Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-02-18

Mall för bild.

Många lånas ut på Falu stadsbibliotek

Över 70 svenskar har lånats ut på Falu stadsbibliotek sedan i höstas när projekt ”Låna en svensk” drog igång.
– Vi har fått så mycket fint gensvar från Faluborna och nu fortsätter vi med utlåningen, säger Ann-Sofie Köpmans på Falu stadsbibliotek.

”Låna en svensk” är ett samarbete mellan Falu stadsbibliotek, arbetsmarknads-, integrations- och kompetensförvaltningen och Rättighetscentrum Dalarna. Projektet handlar om att skapa möten mellan människor som annars kanske aldrig skulle ha träffats. De som lånar svenskarna är ofta nyanlända flyktingar som vill lära sig mer svenska och lära känna svenskar. Det kommer också många som har bott i Sverige en längre tid men skulle vilja träffa en svensk för att till exempel dela ett fritidsintresse och knyta nya kontakter.

Händer mycket med språket

En utvärdering av projektet som gjordes i slutet av förra året visar att både låntagare och utlånade uppskattar initiativet. De som lånat betonar att det händer mycket med språket när man träffas och pratar om livet eller intressen.
– Min lärare på SFI uppmanade oss att gå till biblioteket och låna en svensk, säger en ung kvinna som lånat en svensk under hösten. Jag gick dit direkt, läste igenom allas beskrivningar och fastnade för en tjej. Hon talade engelska och det var bra, särskilt i början. Mina klasskamrater var mer avvaktande men nu vill de veta allt. Nu försöker jag få dem att göra samma sak.

Blir vänner för livet

Svenskarna som lånats ut är glada över mötena och det de lär sig om de nya Faluborna och deras verklighet. Vissa har passat på att lära sig litet av ett nytt språk de med. En del har blivit vänner för livet, och andra har träffats en eller ett par gånger och varit nöjda med det.

Sedan årsskiftet finns även Rättighetscentrum Dalarna med som samarbetspartner till Låna en svensk. De kommer att stötta biblioteket med att ta emot intresseanmälningar och sätta upp anslag. Kanske blir det även gemensamma aktiviteter under våren för alla som deltagit i projektet, något som efterfrågades på utvärderingen.

Projektet fortsätter under våren och än finns goda möjligheter både att bli utlånad och att låna:

Vill du bli utlånad?
Skicka in en beskrivning av dig själv till Rättighetscentrum Dalarna, rattighetscentrum.dalarna@sensus.se så blir du uppsatt för utlån i biblioteket. Du behöver inte vara född eller uppvuxen i Sverige för att bli utlånad, svensk är du som uppfattar dig som svensk!

Vill du låna en svensk?
På biblioteket finns information om de personer som är tillgängliga för utlåning. Där kan du välja den du vill träffa och lämna in en intresseanmälan. Sedan blir du kontaktad av den som lånas ut. Ni bestämmer tillsammans vart ni vill ses, till exempel på biblioteket eller ett café.

Kontakt:
Falu stadsbibliotek, stadsbiblioteket@falun.se 023-833 36.
Rättighetscentrum Dalarna, rattighetscentrum.dalarna@sensus.se 023-79 49 40

Sidan uppdaterad 2016-02-18