Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-04-11

Gummibåtshäng

Gummibåtshäng blir det fredag 3 juni. En av många programpunkter under Å-festen.

Å-festen för alla åldrar

I sommar får Falun en helt ny stadsfest. Den går under namnet Å-festen, har fri entré och hålls under nio dagar – från fredag 3 juni till lördag 11 juni.

Lövad dansbana med kulörta lyktor. Cruising. Marknad. Gummibåtshäng. Hoppborgsland. Italiensk matmarknad. Musik. Mikrobryggerifestival. Modevisning. Tivoli. Graffiti. Nationaldagsfirande. Motionslopp. Läsfrestival. Utställningar. Workshops. Barnens loppis. Under Å-festen kommer det att finnas massor att se och uppleva i Falun, framförallt omkring Faluån.

– Pusselbitarna börjar falla på plats och det känns väldigt bra. Vårt mål är att erbjuda ett sommararrangemang för alla åldrar, säger projektledaren Per Staffas, Falu kommun.

Folkpark på Fisktorget

På Fisktorget kommer det att finnas två scener och en 12 x 15 meter stor dansbana. Hit kommer flera artister, bland andra John Lindberg Trio, dansbandet Chapelle, coverbandet På G och Idol-vinnaren Martin Almgren.

– Vi har satsat på en bred musikmix som vi tror lockar en blandad publik, inte bara ungdomar. Målet är att Fisktorget ska kännas som en mysig folkpark med sin dansbana och kulörta lyktor, säger Per Staffas.

På Fisktorget kommer det även att finnas en paviljong som serverar lokalbrygd öl och tilltugg. I nuläget är ett tiotal mikrobryggerier representerade.

– Fokus ligger på smakupplevelsen och den som vill kan exempelvis handla ett halvt glas öl. Några av bryggerierna tar även fram ett särskilt öl för Å-festen, säger Ted Stöffling, en av personerna bakom mikrobryggerifestivalen.

Tisdag 7 juni – lördag 11 juni får bryggarna på Fisktorget sällskap av en italiensk matmarknad, ungefär hälften så stor som den internationella matmarknaden som tidigare besökt Falun.

Centrumledare Patricia Wallin Granhagen, Centrala stadsrum, räknar med att The Italian Village kommer att locka 50 000-100 000 besökare under de fem dagar den pågår.

– Här kan du handla italiensk mat, porslin och blommor. Vi får hit en liten bit av Italien och det är vi väldigt glada för. Extra roligt är att galleriorna väljer att haka på det italienska temat.

Mycket för barnen

Å-festen kommer att synas på många platser runt Faluån, bland annat i Ölandsparken där det blir ett stort hoppborgsland för alla barn och på Hälsingtorget där det kommer att finnas ett tivoli.

Även inne på Gamla elverket och på Dalarnas museum blir det aktiviteter och på Medborgarplatsen (mellan Ria-stugan och museet) kommer Kulturskolan att underhålla.

– För barnfamiljer finns det massor att göra, till exempel Läsfrestivalen, barnens loppis, hoppborgslandet, en uppblåsbar fotbollsplan och Lilla Å-loppet där barnen springer en runda på cirka 200 meter. Utöver det har vi exempelvis cruisingen och gummibåtshänget som lockar alla åldrar, säger Per Staffas.

Bra respons

Å-festen arrangeras av Falu kommun i samarbete med Centrala Stadsrum och en rad andra aktörer.

Projektledaren Per Staffas är nöjd över responsen från näringsliv, organisationer och föreningar.

– Överlag är det väldigt positivt, det märks att många gillar vårt nya koncept. Vi har till exempel ett jättebra samarbete med polisen som kommer att svara på allmänhetens frågor utanför polishuset och med Vändkorset som bland annat jobbar med nattvandringar för en tryggare stad.

Mer information

Å-festen på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2017-05-02