Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-06-30

Trappan med konstverket Rotation vid Holmtorget.

Unga skapar konst i Falun

Nya former av konst tar plats i Falun och det är framför allt unga som står för verken.

Falun Walk of Art

Sommarens Falun Walk of Art kommer hålla till vid trappan (med konstverket Rotation) som sträcker sig från Holmtorget upp mot Åsgatan. Skapandet på trappan började den 27 juni och kommer ha pressvisning fredag den 8 juli klockan 13.

Projektet drivs av åtta ungdomar, fyra från estetprogrammet och fyra nyanlända som leds av konstnären Aje Thåli.

Syftet med Falun Walk of Art är att ungdomar tillsammans ska få stå för skapandet och göra staden till sin.

Projektet är ett samarbete mellan Falu kommun, Centrala Stadsrum, Kulturförvaltningen och Magasinet med stöd från Svenska Kyrkan.

Galleri för Unga

Projektet Galleri för Unga vänder sig till personer i åldern 16-26 år. Ungdomarna får chansen att ställa ut sin konst kostnadsfritt.

 - Jag tycker att ungdomar rent generellt ska ha en större chans att påverka och vara med och bestämma i sin stad, oavsett om det handlar om skapande, idrott eller om hur väggarna i ens skola ska se ut, säger Cecilia Larsson, kultursekreterare och Ungdomscoach.

Galleri för unga kommer inte ha en fast lokal, utan kommer istället ta plats i olika lokaler vid olika tillfällen. Dalarnas Museum är projektets samarbetspartner och därför kommer vissa utställningar att visas där.

Konstnärerna använder sig av olika tekniker i sitt skapande. Utställningarna kommer bestå av allt från tavlor till statyer.

- Det känns jätteroligt att projektet är igång nu, det är något som både jag och Jessica har tänkt på länge, att det saknas en möjlighet för unga att ställa ut, lägger Cecilia till.

Galleri för Unga drar igång i höst och sista anmälningsdag för att delta är den 30 juni 2016.

 

Nyhet skriven av Wilma Ekman och Mira Kagre, sommarjobbare kommunikationskontoret, Falu kommun.

Sidan uppdaterad 2016-06-30