Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-06-07

Kör

Glädjefylld ceremoni på lyckad nationaldag

–Vi fick en fantastisk dag. Jag är så stolt och glad över det mottagande vår nya medborgarskapsceremoni fått, säger Emma Norman, kommunikationsstrateg och samordnare för medborgarskapsceremonin och Nationaldagen.

Falu kommun har under flera års tid uppmärksammat de nya svenska medborgarna med en blomma under nationaldagsfirandet, men inför 2017 har välkomnandet setts över och en helt ny ceremoni har formats.

256 nya svenska medborgare var inbjudna, 50 kom till ceremonin i Världsarvshuset. De nya medborgarna bjöds på klassiskt svenskt fika innan ceremonin inleddes. Under ceremonin höll Anna Strindberg (S), kommunfullmäktiges ordförande, ett välkomsttal där hon underströk de nya medborgarnas betydelse i skapandet av Falun som en plats för alla. Därefter överlämnades en gåva och ett personligt välkomstbevis till de nya medborgarna.
–Det var härligt att träffa alla de nya medborgarna och deras familjer. Och det blev verkligen till en högtidlig stund där gemenskapen och glädjen var i fokus, säger Emma. Det var en fantstisk stämning.

Kulturskolan ansvarade för underhållningen under ceremonin, där känd svensk musik framfördes.
–Det var helt rätt att göra detta stora omtag och skapa en riktig ceremoni som vi nu gjort. Nu ska vi utvärdera detta ordentligt och fortsätta utveckla inför 2018, konstaterar Emma.

Av de 50 personer som kom till ceremonin återfanns ett 20-tal olika nationaliteter.

Många firade vid Falu Gruva

Till rytmerna av kulturskolans sambagrupp inleddes Nationaldagsfirandet 2017 vid Falu Gruva, där 110 elever från Kulturskolan medverkade på olika sätt.
– Ett tusental personer firade Nationaldagen tillsammans och fick ta del av ett program där det traditionella och det moderna och oväntade mixades till något som passade alla, säger Emma.

Konferencier Christina Staberg, världsarvssamordnare, lotsade publiken genom firandet och lyfte fram Faluns betydelse i skapandet av det moderna Sverige. Kommunfullmäktiges ordförande Anna Strindberg berättade med stolthet för publiken om den medborgarskapsceremoni som genomfördes innan firandet, och tryckte på hur viktiga de nya medborgarna är för Falun.
– Årets högtidstalare länsmusikchef Karin Holdar överraskade dessutom publiken och gjorde något historiskt – hon är vår första högtidstalare som förutom att tala även sjöng under talet, berättar Emma.

– Jag är väldigt nöjd med hela dagen, och är så imponerad av alla duktiga elever från Kulturskolan som verkligen gjorde sitt bästa. Och, att publiken kommer varje år är fantastiskt kul – det är en fin tradition att fira Nationaldagen tillsammans vid Gruvan, avslutar Emma.

Ta del av bilder från dagen

Foto: Ulf Palm

Familj vid entrédörr
Glatt barn
Pojke tar emot gåva
Flicka tar emot gåva
Talare
Glatt barn
Publik
Tre personer som sjunger
Vy över publik
Grupp med dansande elever
Personer som dansar
Gruppbild

Delar av projektgruppen för medborgarskapsceremonin och Nationaldagen: Amel Mujic - integrationssamordnare Falu kommun, Christina Staberg - världsarvssamordnare, Anna Strindberg - kommunfullmäktiges ordförande, Mats Dahlström - 1:e vice ordförande kommunfullmäktige, Emma Norman - kommunikationsstrateg och samordnare för medborgarskapsceremonin och Nationaldagen.

Sidan uppdaterad 2017-06-07