Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-07-24

Falun walk of art

Årets Walk of art nu på plats

Vad är en nation och vilka ingår i ett land? Det är utgångspunkten för årets upplaga av Falun Walk of Art.

I år är det röriga arbetsplatser som görs roligare, konstnären Aje Thåli tillsammans med fyra ungdomar från estetprogrammet på Falu gymnasium och fyra nyanlända ungdomar har jobbat fram årets installation.

- Det har varit jätteroligt, inte alls svårt. Inte med språk eller med projektet heller, säger Omar Slik.

Ville vända ombyggnad till något mer positivt

När planeringen inför årets upplaga drog igång var det svårt att bestämma var årets utsmyckningar skulle göras på grund av alla ombyggnationer som pågår i stadskärnan. Något som också kommunen fått en hel del klagomål om. Näringslivschef Linda Wallin var därför angelägen om att försöka vända ombyggnationerna till någonting positivt.

– Platsen vi till slut valde är kopplade till att det pågår ett ombyggnadsprojekt runt området kring Faluån. Syftet är att på sikt göra området mer tillgängligt och trevligt och att skapa fler möjligheter till möten, men under tiden som ombyggnationerna pågår kan det upplevas stökigt och bökigt. Och för att balansera detta vill vi försöka göra någonting positivt av det hela. Det var så idén om ombyggnadskonst föddes, berättar Linda Wallin.

Internationell färgsprakande prägel på plats

Under slutet av förra veckan kom då årets installation på plats. Den består av olika moment från flaggor, som fogats sammantill nya flaggor. Det är färgsprakande och rörligt längs området vid Faluån, trots att det för närvarande är ett ombyggnadsområde.

– Det känns jätteroligt att få vara med i ett sådant här projekt, säger Aje Thåli, från Falun, som till vardags arbetar som bildpedagog på Kunskapsskolan i Borlänge och som drivit flera Skapande skola-projekt runt om i hela Dalarna. Det är en unik chans för ungdomarna att vara med och påverka sin närmiljö kreativt, och lära sig att lösa olika saker, allt blir ju inte alltid som man tänker sig och man måste kunna vara flexibel.

Falun Walk of Art är ett samarbete mellan Falu kommun, Kulturföreningen Magasinet och Centrala stadsrum. Syftet är att medverka till ett mer spännande Falun, men också att öppna ögonen för någonting nytt – både när det gäller uttryck och platser – och sända kreativa signaler till både boende och besökare.

Ungdomarna som varit med i projektet är: Omar Slik, Oula Hima, Nadja Akbar, Tuva Hedberg, Amanda Ölmhagen, Miski Mohmed, Hassan Mohmed och Poppy Modig Saarela.

Sidan uppdaterad 2017-07-24