Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Jobbmatchning Falun

Samarbete i jobbmatchning ger arbetssökande jobb

Falu kommun och Arbetsförmedlingens samarbete gör att företagen hittar arbetskraft och arbetslösa personer hittar jobb. Nyckeln är personkännedom. Hittills har flera personer hittat jobb genom samarbetet.

Det är rekryteringsträff tillsammans med Manpower som just nu letar efter administrativa tjänster. Allt från receptionist till controller och enklare industrijobb och CNC-operatörer efterfrågas. Anne-Marie Andersson är en av deltagarna på dagens rekryteringsträff och hon hoppas kunna hitta ett jobb inom administration.

– Jag känner mig bekväm med det, den rollen är jag säker i och det är inom det området jag letar jobb. Senast jobbade jag för FEV, Falu Energi och vatten, som administratör, säger Anne-Marie Andersson.

Det är den första rekryteringsträffen hon har varit på och hon vet inte vad som väntar.

– Jag hoppas förstås att det ger utdelning, säger hon innan hon går in.

Manpower informerar lite om företaget, och Sven-Alex Trygg är gästföreläsare. Han inspirerar i sin föreläsning och uppmanar deltagarna att tänka efter vad de vill jobba med, hur de vill känna sig och påtalar att möjligheterna finns bara man är beredd att gå efter vad man vill ha. Sedan vidtar korta intervjuer med alla deltagare.

Anne-Marie Andersson

Anne-Marie Andersson tycker att rekryteringsträffen var informativ och trevlig.

Rätt person på rätt plats

Ett trettiotal personer från AIK, Vuxenslussen och Integration samt ifrån Arbetsförmedlingen har kommit till rekryteringsträffen och det gäller nu för Anders Björk på Arbetsförmedlingen Företag, Falu kommuns kompetenslots Caroline Haeffner och integrationschef Mats Berglund att sammanföra rätt personer med rätt företag.

– Vi hjälps åt för att matcha ihop personer med olika företag och det gör att personer kommer ut i försörjning och jobb, säger Caroline Haeffner.

– AIK har personkännedom och koll på individen. Just matchningen är superviktig, säger Mats Berglund.

Jobbmatchning Falun är ett samarbete mellan Falu kommuns Näringslivskontor och AIK, och Arbetsförmedlingen. Utifrån företagens behov hjälps man åt att hitta den rätta kompetensen på olika sätt. Rekryteringsträffar är ett av sätten, men även via kompetensmässor och genom att skapa mötesplatser för företag och arbetssökande i olika former.

– Det gäller att man ska hitta varandra, säger Caroline Haeffner.

Lyckat koncept

Tidigare har det varit rekryteringsträffar tillsammans med Rustabo som letade efter takläggare, och på Home Maid som letade efter personal inom service. Det är hittills en person som kom på rekryteringsträffen till Rustabo som fått jobb. Att behovet av att hitta rätt personal finns råder det ingen tvekan om.

– Alla yrken är nästan bristyrken idag. Vi har en jätteutmaning framöver. För Dalarnas del så räknar man med att till år 2030 så kommer vi att vara 15000 fler personer som är över 80 år samtidigt som 10000 färre personer är i arbetsför ålder jämfört med nu, säger Mats Berglund.

Det är just hur man kan tillgodose kompetensbehovet hos företagen som är frågan, och det kommer att bli en svårt nöt att knäcka enligt bedömarna på Arbetsförmedlingen bland andra.

– Vi hoppas jättemycket på det här. Arbetsgivare och arbetssökare får möjlighet att träffas. Just själva mötena är jätteviktiga, säger Mats Berglund.

– Att skapa mötesplatser är det vi gör. Och behövs utbildningar så har vi mycket verktyg i våra lådor som vi kan ta till, säger Caroline Haeffner.

Uppskattad rekryteringsträff

Rekryteringsträffen och intervjun med Manpower var uppskattad av Anne-Marie Andersson.

– Det var informativt och jättetrevligt. Intervjun gick bra också tycker jag. Nu ska jag bifoga min CV och mitt personliga brev till Manpower så kommer de att kontakta mig sedan, säger Anne-Marie Andersson.

Är du företagare eller arbetssökande och vill veta mer om Jobbmatchning Falun, se vidare på www.jobbmatchningfalun.se Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2018-10-01