Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Falun tappar 20 platser i näringslivsranking

På tisdagen kom Svenskt Näringslivs årliga ranking, där kommuners företagsklimat värderas utifrån en företagsenkät med en mängd olika frågor. Den här gången faller Falu kommun 20 placeringar, till plats 200 av Sveriges 290 kommuner. Detta trots att det sammanfattande omdömet stigit något mot förra året.

– Ett gott näringslivsklimat är avgörande för Faluns långsiktiga utveckling. Därför är det allvarligt att vi backar i rankingen, säger Joakim Storck (C) kommunalråd.

I enkätsvaren som ligger till grund för rankingen finns också positiva siffror, som ”konkurrens från kommunen”, ”tjänstemäns attityder till företagande” och ”sammanfattande omdöme”. På minussidan finns bland annat ”skolans attityder till företagande” och ”vägnät, tåg- och flyg”. Den fråga som klart sticker ut mest för Faluns del är ”tillgången på arbetskraft med relevant kompetens”, där kommunen tappar hela 141 placeringar.

– Tillgången till kompetens och svårigheten att rekrytera rätt personal är en av de frågor vi oftast stöter på i våra kontakter med företagen. Nu måste vi sätta oss ner och analysera vad som ligger bakom att företagen upplever en så dramatisk försämring, säger Joakim Storck.

Se alla enkätfrågor och rankingen för Falun här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2018-10-02