Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Arkivbild. Personer sitter vid ett bord.

Jobbmatchning har bidragit till 60 arbeten

Matchning av arbetsgivare och arbetstagare, rekryteringsträffar med mera har bidragit till att över 60 personer fått arbete i år. Jobbmatchning Falun har pågått sedan i början av år 2018, efter en överenskommelse mellan Falu kommun och Arbetsförmedlingen.

– Behovet av arbetskraft är väldigt stort och det innebär att vi behöver göra allt vi kan för att se till att alla som kan ta ett jobb, matchas ut mot den efterfrågan som finns ute hos företagen, säger Caroline Haeffner, kompetenslots på Falu kommun.

Stort behov av kompetens

Sverige står inför en utmaning gällande kompetensförsörjning eftersom befolkningens ålder stiger. De äldre blir fler och samtidigt minskar befolkningen i arbetsför ålder. Generellt sett finns också en brist på arbetskraft och kompetens inom många yrkeskategorier där efterfrågan är stor.

– Om vi får fler personer i egen försörjning så innebär det större skatteintäkter till samhället, alltså bra för välfärden. För företagen kan det innebära alltifrån överlevnad och förmåga att behålla befintliga kunder och produktionskapacitet, till att skapa tillväxt. För den enskilda personen kan det ha en enorm betydelse. En egen inkomst kan ge möjligheter till alltifrån ett eget boende till integration, att gå ifrån beroende till oberoende och självständighet. Det skapar framtidstro för individen och även för tillhörande familj och barn, säger Caroline Haeffner.

Jobbmatchning Falun

Jobbmatchning Falun riktar till sig till alla personer som söker jobb och till alla arbetsgivare som söker kompetens. Under år 2018 har Jobbmatchning Falun bidragit till över 60 matchningar till jobb, 15 matchningar till praktik, ordnat 11 rekryteringsträffar och samarbetat med över 100 olika företag/arbetsgivare. Utöver det kan företagare som varit med på rekryteringsträffar också anställt personer i efterhand. Några av de yrkeskategorier som matchats är lagerarbetare, maskinoperatörer, elektriker, CNC-operatör, butikssäljare, städpersonal, administratör, ekonom, cafébiträde, restaurangpersonal och byggingenjör.

– Vi har under året fått flera kontakter med andra kommuner/arbetsförmedlingskontor som är intresserade av vårt arbetssätt och som vill kopiera oss, det tycker vi är väldigt roligt. Vi ser nu fram emot ett fortsatt bra samarbete med Arbetsförmedlingen och Faluföretagen under 2019, då tycker jag att vi satsar på att uppnå ett ännu bättre resultat, avslutar Caroline Haeffner.

Mer information om jobbmatchning Falun och hur du som företagare eller arbetssökande gör för att anmäla intresse. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2018-12-28