Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Joakim Storck och Jonas Lennerthson i Rådhussalen. Bakom syns presentation med texten etablering av nytt Dalregemente.

Joakim Storck (C), kommunstyrelsens ordförande och Jonas Lennerthson (S), oppositionsråd.

Önskar nytt Dalregemente i Falun

Falu kommun förbereder nu en intresseanmälan till försvarsberedningen, att förlägga utbildning av värnpliktiga i Falun. Frågan om att skicka intresseanmälan kommer upp till beslut på kommunstyrelsen den 26 mars.

– Vår bedömning är att ett nytt regemente skulle vara bra för Falun och att förutsättningarna för att bedriva utbildningsverksamhet här är mycket goda. Övningsområdet och förläggningens tänkta placeringar i nära anslutning till Falu tätort är fördelaktigt med hänsyn till rekrytering och personalförsörjning, säger Joakim Storck (C) kommunstyrelsens ordförande.

Det gamla regementsområdet är inte med i planerna, utan det är istället Högbo och andra platser i närheten av övningsfältet som anses mer lämpliga.

– På Högbo finns möjligheten att på kort varsel ställa om befintliga lokaler för att bedriva utbildningsverksamhet med upp till 200 värnpliktiga. På längre sikt finns mark i direkt anslutning till övningsfältet som kan användas för etablering av nya förläggningar, säger Joakim Storck.

Nya arbetstillfällen

Bakom idén att skicka en intresseanmälan finns Joakim Storck, kommunalrådet Mats Dahlberg (M) och Falualliansen, som tillsammans med Socialdemokraterna ser många fördelar med en etablering. Det handlar bland annat om större skatteintäkter, uppskattningsvis 75-100 nya arbetstillfällen, ökad befolkning, det lokala samarbetet mellan försvar och näringsliv gynnas och en högre krisberedskap vid extraordinära händelser.

Oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S) tycker också det här är en bra idé:

– Ja, vi tycker att en statlig etablering är bra. Det är bra för kommunen med ökad inflyttning, och vi har också en bra arbetsmarknad i området, för medflyttare.

Vad händer med intresseanmälan om det blir ett annat styre i Falun, efter omvalet den 7 april?

– Jag kan bara prata för Socialdemokraterna, men vi kommer att gå "all in" och stötta i arbetet. Vi kommer att driva den här frågan även om det blir förändringar i vem som styr Falun efter omvalet, säger Jonas Lennerthson.

Beslut i kommunstyrelsen

Frågan om att skicka en intresseanmälan till försvarsberedningen, ska upp till beslut i kommunstyrelsen den 26 mars.

Under maj månad ska försvarsberedningen sedan presentera för regeringen ,vilka platser i Sverige de anser mest lämpliga för utbildning av värnpliktiga. Slutgiltigt beslut vilka orterna blir, tas under år 2020.

Sidan uppdaterad 2021-06-22