Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Två kvinnor går på trottoar och ler. De har ljusblåa arbetskläder på sig och namnbrickor från Falu kommun

Arkivbild personal. Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.

EU vill veta mer om inkluderande och attraktiva arbetsplatser

På tisdagen får Falun besök av representanter från Europeiska socialfonden, ESF. De är bland annat intresserade av hur kommunen jobbar med inkludering i projektet "Breddad rekrytering genom attraktivare arbetsplatser", som ESF också stöttar.

– Det är jätteroligt att de kommer hit. De frågade ESF:s Gävlekontor om projekt att besöka, och de rekommenderade oss, säger Helena Bergman, projektledare på personalkontoret på Falu kommun.

Projektet "Breddad rekrytering genom attraktivare arbetsplatser" handlar om att hitta nya sätt att ta emot personal på ett mer inkluderande sätt, och att jobba med verksamhetsutveckling för personalen på arbetsplatserna.

– Det är brist på arbetskraft, framförallt inom omvårdnad, kost och städ, samtidigt står det människor utanför arbetsmarknaden. Vi behöver därför göra något för att få jobben mer attraktiva, säger Helena Bergman.

Projektet pågår åren 2017 till 2019, och är nu alltså inne på sitt sista år. Det har gått bra på de arbetsplatser inom omvårdnadsförvaltningen som varit med. Personalen har jobbat med bland annat diskrimineringsfrågor och att förstå mer om andra kulturer, och sedan haft praktikanter under 3 månader. Utbildade handledare till praktikanterna är en nyckel i projektet. Serviceförvaltningen har inte kunnat ha projektets verksamhetsutveckling, men deltar i projektet med handledare som tar emot praktikanter.

– Alla enheter ville ha kvar sina totalt 11 praktikanter i höstas, och åtta av praktikanterna fick anställning under 2019. De flesta i personalen som varit med tycker att inkludering är viktigt, att de blivit bättre på att ta emot nya, och att de blir avlastade och får stöd och hjälp av praktikanterna, avslutar Helena Bergman.

Sidan uppdaterad 2019-03-25