Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Kommunalrådet och företagsrepresentanter står framför lastbilen

Joakim Storck (C) kommunalråd, Ines Kasumovic, produktchef Scania och Fredrik Fagerström, vd Godsservice i Dalarna AB

Lastbilen ska köra helt på el i Falu centrum

Företaget Godsservice i Dalarna AB har köpt in en elhybridlastbil som kommer att transportera varor till Falu centrum, och då köra helt på el. Lastbilen är den fjärde i världen av den här typen, som kan köra cirka en mil på el och sedan slå över till miljödiesel på landsvägen.

– Vi blev lite förvånade men jätteglada att vi får den här bilen. Den är perfekt för Falun och det går att ställa in så att den bara går på el i centrum och miljödiesel som RME och HVO utanför. Bor man som vi gör så kan man inte bara ha eldrift, säger Tommy Fagerström, koncernchef Godsservice i Dalarna AB.

Det finns en miljötanke bakom beslutet att skaffa den här typen av lastbil men även rekrytering av förare spelar in.

– Vi har en tydlig miljöprofil och behöver testa ny teknik för att veta hur vi ska göra för att uppfylla miljömålen i framtiden. Sedan vill vi också locka yngre förare som vill kunna påverka sin arbetstid och vill att det ska vara miljövänligt, säger Fredrik Fagerström, vd Godsservice i Dalarna AB.

Tyst och utan avgaser

Lastbilen från Scania är den fjärde i världen i sitt slag, och kan köra cirka en mil på batteridrift innan den startar förbränningsmotorn. Den funkar precis som vilken annan lastbil som helst och som personbilar med elhybriddrift, så laddas batteriet vid inbromsning och när förbränningsmotorn körs. När lastbilen visas på Stora torget så är upplevelsen lite ovanlig. Den är helt tyst förutom backvarnaren och ett svagt surrande. Den förväntade lukten av dieselavgaser saknas. Tanken är att det inom kort också ska finnas en anpassad laddplats i centrum.

– Det känns extra roligt att det är vi som sålt lastbilen. Falun är en bra stad för att köra med den här typen av fordon som kan köras på el. Det är en koncentrerad stadskärna i en gryta där avgaserna ibland stannar kvar på vintern och gör att det blir dålig luft, säger Johan Améen vd Bilmetro Dalarna.

På plats på Stora torget fanns också representanter från tillverkaren och kommunalrådet Joakim Storck (C).

– Det är jättekul att företaget tar initiativet och vill vara föregångare. Den här typen av fordon är ett viktigt steg i teknikutvecklingen, säger Joakim Storck.

Sidan uppdaterad 2019-08-01