Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Fyra elever

Examen för operatörsstudenter

Nyligen tog eleverna som gått lagerspåret hos företagen Förlagssystem och Manpower sin examen, och det har även eleverna som gått operatörsspåret på företagen Leax, Orkla, Semper och Krämfabriken nu gjort. Många av eleverna har redan fått jobb.

Tillsammans med arbetsförmedlingen och näringslivet jobbar flera instanser inom Falu kommun med arbetssätt som Handslaget, Jobbmatchning Falun och Jobbspår.

Jobbspår handlar dels om tidiga individuella insatser med inriktning mot att få individer i jobb och dels om att företagen ska få sitt kompetensbehov uppfyllt.

– Utbildningarna har skräddarsytts efter företagens olika behov. De som hänvisas till utbildningarna av arbetsförmedlingen är arbetslösa ungdomar, nyanlända personer och långtidsarbetslösa personer. Alla utbildningarna riktar sig mot de som inte har jobb idag, det är alltså inga jobb man kan söka, säger Sofie Viklund, enhetschef Vuxenutbildningen Falu kommun.

Fem av elva har fått jobb

Den senaste utbildningen inom operatörsspår gick elva personer varav fem personer idag har fått jobb.

Utbildningen har skräddarsytts efter företagens behov. Redan fem veckor efter Falu kommuns första möte med arbetsgivarna startade utbildningen. Ytterligare tio veckor senare är alltså fem personer anställda.

–De har gått skola först och sedan haft praktik där läraren hälsat på eleverna alla dagar i veckan. På praktikplatserna har de även haft stöd av en handledare. Utbildningen handlar om allt från hur det fungerar på en arbetsplats med regler och lagar till hur man transporterar sig dit och hur man klär sig, säger Ylva Ljungkvist, utvecklingsledare på Falu kommun.

Tiden är nyckeln

Att personer är färdigutbildade 15 veckor efter första mötet med Falu kommun är nyckeln för hela konceptet.

– Det är superviktigt för oss att vara effektiva då företagen ofta har behovet av arbetskraft redan när de kommer till oss, säger Mats Berglund, integrationschef Falu kommun.

Sidan uppdaterad 2021-02-01