Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Faluns kommunalråd och kommundirektör sitter vid en bänk och pratar inför Försvarsutskottet.

Försvarsutskottet fick dragning om nytt regemente i Falun

Faluns kommunalråd Joakim Storck (C) och kommundirektör Pernilla Wigren, besökte under torsdagen riksdagens försvarsutskott i Stockholm. Där berättade de varför Falun är en bra plats för etablering av ett nytt regemente och att det mesta som Försvarsmakten efterfrågar, redan är löst.

– Försvarsmakten har i en rapport pekat på att svårigheten med att etablera ett nytt regemente. Det handlar bland annat om är att det tar för lång tid, att det kräver stora investeringar, att det blir problem med miljötillstånd och svårigheter att hitta personal. Vi berättade för politikerna i försvarsutskottet att vi i Falun redan har lösningar för alla de frågorna, säger Joakim Storck (C) kommunalråd.

Varför är Falun så engagerade i den här frågan?

– Det handlar bland annat om arbetstillfällen, ett stort engagemang, tradition och historia och att Försvarsmakten som är en statlig myndighet ger tyngd åt orten. Kommunerna får nu även en större roll i totalförsvaret och då finns det fördelar med att också få hit ett nytt regemente.

Hur regerade politikerna i försvarsutskottet på er presentation?

– Jag tycker det gick bra, de var positiva och det blev många frågor om bland annat miljötillstånd, och hur många bäddar för värnpliktiga som vi kan ordna. Sedan var det bra att vi fick chansen att diskutera och bjuda in riksdagsledamöterna till Falun, så de får se själva, säger Joakim Storck.

Beslut i höst

På samma sätt som Falun, har representanter från flera nya tänkbara regementsorter fått presentera sig för försvarsutskottet.

Inom kort bildas troligen en förhandlingsgrupp i riksdagen för att diskutera de olika alternativen, och sedan komma med ett förslag till riksdagen. Någon gång i höst förväntas riksdagen ta beslut i frågan, och då får vi veta om det blir något nytt regemente i Falun.

Sidan uppdaterad 2021-04-29