Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Tre flickor står tätt intill varandra i solskenet

Nu söker vi ungdomar till nytt läsprojekt för barn

Falu kommun söker nu ungdomar som vill bli läsande förebilder för barnen på fritidshemmen och fritidsgårdarna under några sommarveckor. Detta är en del i läsprojektet ”Läsa äger” som kommunen nu drar igång.

”Läsa äger” är ett projekt som ursprungligen startades av Botkyrka kommun 2018. Ett av projektmålen är att få barn att behålla och utveckla sina läskunskaper under sommarlovet samt få in läsandet i leken och lusten i läsandet.

En stor framgångsfaktor har varit att ta in sommarjobbande ungdomar, som högläser ur böcker för yngre barn.

Det är den biten som Falu kommun tänker sig att testa i sommar. Ett tänk som inryms i visionen - ett läsande Falun.

–Vi har sett vilken framgång som Botkyrka nått med sitt arbete, vilket gjort oss sugna på att testa det även här, säger projektledaren Frida Trygg Stöfling.

Minst tio ungdomar får jobb

Tanken är att minst tio ungdomar ska få ett sommarjobb för att ta hand om högläsningen, men där man jobbar två och två.

–Stadsbiblioteket kommer att välja ut vilka böcker som ska läsas. Vi bildar flera små läsgrupper och frukostläsning och mellisläsning är sådant som kan ske. Fysisk aktivitet kommer att varvas med läsningen, och när det gäller aktivitetsbiten har vi ett samarbete med Dalarnas idrottsförbund, säger Frida Trygg Stöfling.

Det är viktigt att läsa mycket för att få flyt i sin läsning. Studier visar att många barn tappar i läsförmåga under sommarlovet.

–Vi vill motverka lästappet och det här är ett sätt att göra det. Vi hoppas att högläsningen bidrar till att barnen läser mer själva, men att man också tipsar sina kompisar om bra böcker att läsa, säger Frida Trygg Stöfling.

Här söker du sommarjobbet. När du väl är inloggad så kryssa i att det är jobbet som högläsare du vill ha. Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-03-23