Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

13 ungdomar från Rockie startups som hoppar upp när bilden tas.

Kul att driva företag som sommarjobb

35 Faluungdomar i åldern 15-18 år har under fyra veckor testat på att driva företag som sommarjobb, med hjälp av organisationen Rookie Startups. Här har de fått hjälp och stöd att utveckla sina företagsidéer av erfarna handledare.

Chayenne Braun 16 år som är väldigt konstnärlig, gör bland annat blyertsteckningar som sedan blir till tryck på t-shirts. Flera har hört av sig och vill köpa hennes teckningar som kan föreställa allt från ett segelskepp till ansikten.

– Jag inspireras av allt jag ser och människors uttryck. Rockie Startups har varit väldigt spännande och jag har lärt mig massor. Vi har hjälpt varandra och Elin vår handledare, är väldigt bra, säger Chayenne Braun.

Chayenne kommer att fortsätta sälja sina skisser och t-shirtar med tryck. Till hösten ska hon gå kockutbildningen på Kristinegymnasiet.

Digitala möten

När vi träffar halva gänget i Lilltorpet, så har de sin enda fysiska träff, annars har allt varit digitalt.

– Under rådande omständigheter så har vi valt att ha nästan alla möten och handledning digitalt. Men det har fungerat smidigt och bra, säger Elin Kallur som är en av handledarna för Rookie Startups i Falun.

Rookie Startups är en utbildningsorganisation specialiserad på utveckling av ungas entreprenöriella förmåga. Organisationen ger varje år ca 500 ungdomar i Sverige möjlighet att starta ett företag och förverkliga en affärsidé, som sommarjobb.

Många bra företagsidéer som kommer leva kvar

En annan deltagare är Daniel Söderberg 17 år som har en idé om att hjälpa till med marknadsundersökningar mot referensgrupper.

– Tanken är att andra företag ska få hjälp av mig med analys, statistik och råd. Jag har en refererensgrupp med 40 ungdomar i åldern 13-25 år till min hjälp. Det kan handla om exempelvis ett utomhusspa, och varför inte ungdomar köper ett sådant, säger Daniel Söderberg och fortsätter:

– Om det är lite körigt på ett företag så kan vi hjälpa till snabbt. Jag är ju också i målgruppen själv.

Daniel ska utbilda sig till civilingenjör tycker också de här veckorna varit bra.

– Det har varit lärorika veckor. Utan den här perioden så hade jag inte satsat på det här.

Fredagen den 10 juli var det avslutning, där deltagarna fick presentera sina företagsidéer och en jury delade ut priser inom en rad olika områden.

Sidan uppdaterad 2020-07-10