Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Kungen står i talarstolen med militäruniform och basker

Kung Carl XVI Gustaf menade att Dalregementet kommer att bidra till en positiv utveckling.

Dalregementet återinvigdes

På lördagen återinvigdes Dalregementet för speciellt inbjudna gäster i Dalasalen på gamla I 13-området. Kungen, försvarsministern, överbefälhavaren och nya chefen för Dalregementet talade.

Det blev en stämningsfull stund när Försvarsmakten på militärt sätt återinvigde Dalregementet, med fanor, musikkår och tal. Förste talare var Kung Carl XVI Gustaf:

– Det är en viktig dag för Dalarna och Sverige. Jag är övertygad om att Dalregementet kommer att bidra till en positiv utveckling för Falun och Dalarna.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), steg sedan upp i talarstolen:

– Det som sker här i Falun idag handlar om försvaret av Sverige, och det är en del av den största satsningen på Sveriges försvar sedan 50-talet. Vi ser att i vår omvärld så ökar handlingar precis under gränsen till krig. Vi vill leva i ett Sverige där vi fattar våra egna beslut, i ett öppet demokratiskt land med alla människors lika värde, där vi får ha vårt sätt att leva och våra värderingar.

Överbefälhavare Micael Bydén, Försvarsmakten, talade om det stategiskt viktiga läget och att det är rätt tid att återetablera regementet.

Nya regementschefen, överste Ronny Modigs, berättade historien om Dalregementet från Gustav Vasas livvakter, "smocke män", Morkarlarna som blev grunden till Livgardet. Vidare till slaget vid Brunnbäcks färja där Dalkarlarna drev Danskarna på flykt och sedan den långa traditionen med Dalregementets goda anseende.

– Vi är hemma igen! Nu behöver vi bygga ett förband tillsammans med Dalarna och ge ungdomarna en riktigt bra grundutbildning, säger Ronny Modigs.

Kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck (C), var märkbart rörd efter invigningsceremonin:

– Jag känner hur högtidligt det är att vara med om något historiskt. Det är så många som arbetat hårt med att få tillbaka Dalregementet till Falun. När nya översten sa att han tog befälet över Dalregementet, så kändes det äntligen fullbordat.

En man i kostym och en man i militäruniform står framför byggnad.

Joakim Storck (C), kommunstyrelsens ordförande, överlämnade en blombukett till Dalregementets chef Ronny Modigs.

Ännu ingen plats för nya regementsområdet

Återinvigningen hölls för speciellt inbjudna gäster i Dalasalen på gamla I 13-området. Det var många som inte fick vara med, som var besvikna och tyckte att invigningen kunnat hållas utomhus och varit öppen för allmänheten. I augusti 2022 så väntas det nya värnpliktiga, men ännu är det inte klart var det nya regementsområdet ska byggas.

– Det har aldrig varit tal om att det skulle vara klart med plats till återinvigningen, men vi planerar att bygga regementet i anslutning till övningsområdet, säger Ronny Modigs.

– Vi kommer att ha invigning av nytt regementsområde, jag ser verkligen fram emot det, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Läs mer om återetableringen av Dalregementet och frågor och svar Länk till annan webbplats.

Publik står upp vända mot talarstol. Vissa är militärklädda.
Sidan uppdaterad 2021-10-25