Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Några ur personalen på Bjursås Berg och Sjö framför årets nya aktivitet hopptornet.

Satsningar på upp till halv miljard i Bjursås

FOKUS BJURSÅS. Bjursås Berg och Sjö utvecklar nu sin anläggning vid Bjursberget. En året runt-anläggning med hotellmöjligheter, stugor, camping, cykling, vandring och skidåkning. Går alla planer i lås förväntas upp till en halv miljard kronor investeras i anläggningen och intilliggande boenden.

Många skulle nog sätta i halsen över summan som kommer att investeras, och oroas för överexploatering av en oas. Men företagets vd Per Kempe är väl medveten om vad som gör området unikt och söker finna balans. Känslan i anläggningen och området är prio ett.

– Vi utgår från vad som gör området unikt. Helheten, samhället, samverkan med bygden. Det fantastiska med ett område är vad man skapar tillsammans. Det är så vackert här i byn och på anläggningen och med de förutsättningar som finns så vore det ett helgerån att göra något annat. Vi har till hundra procent utgått från förutsättningarna och känslan i anläggningen, säger Per Kempe.

Per Kempe porträtt

Per Kempe.

Satsade på Falun

Per Kempe flyttade med familjen från Stockholm till Sälen och sedan till Falun.

Läs: Stockholmaren som hittat hem i Falun

– Ett ställe blir så trevligt att bo på som vi gör det till. Jag skulle inte drömma om att göra något som inte stärker byn och samhället. Jag vill att fler bolag ska kunna etablera sig här och fler vilja bosätta sig här.

Det gör mig otroligt stolt och det är roligt för hela kommunen. Tänk att vi har en av Sveriges största skidanläggningar i Falu kommun!

/Per Kempe, VD Bjursås Berg och Sjö

På plats 18 i Sverige

Årets branschrapport för skidanläggningar 2021/2022 har nyligen presenterats. Bjursås Berg och Sjö ligger nu mer på 18 plats i Sverige. Under de senaste sex åren har anläggningen klättrat från plats 40. Bjursås Berg och sjö stod för 92000 sålda skiddagar den här säsongen.

– Nu ligger vi före väl kända skidanläggningar som Säfsen och Funäsdalen. Det gör mig otroligt stolt och det är roligt för hela kommunen. Tänk att vi har en av Sveriges största skidanläggningar i Falu kommun!

Pistkarta

Pistkarta över Bjursås Berg och Sjö. Bild: Bjursas.com

Unikt koncept

År 2019 tog Bjursås beslutet om att ett av de högst prioriterade målen var att bli en helårsanläggning med både barmarks- och vinteraktiviteter. Med sina 21 pister, ett stort aktivitetsutbud, camping, sjö och natur är det en av Dalarnas mest kompletta anläggningar.

– Vi siktar på att bli den största privata arbetsgivaren i byn. Det skulle vara superkul om vi kunde bli det, vi vill vara ett draglok för utveckling i byn.

Badstrand vid sjön

Många fina badvikar kantar sjön och campingen ligger precis i närheten.

Hotellbygge och utveckling

Investeringsplanerna innefattar ett hotellbyge med 15 till 20 rum med utbyggnad av den byggnad som idag innefattar Bäverhyddan. Vidare planeras även för BRF-lägenheter i flyglar som ligger nära hotellet.

För de kommande 5-10 åren är målet att bli en av kommunens största arbetsgivare med 50 till 100 helårstjänster. Sammankopplat med investeringar på mellan 250 och 500 miljoner kronor. Även om investeringarna och planerna verkar stora är områdets själ det som genomsyrar allt enligt Per.

– Vi ska vara en del i byn, en positiv kraft både på kort och lång sikt. Sockenrådet är ett superbra forum. Jag vill bidra till att göra bra ännu bättre.

Betydande satsning för näringslivet

Näringslivschef i Falu kommun, Linda Norén, är oerhört glad över den satsning som görs i Bjursås.

– Det är en fantastisk satsning som visar att det händer fantastiska saker i Falun och Bjursås. Näringslivet är otroligt viktigt för att utveckla en attraktiv kommun, säger Linda Norén.

Utvecklingen sker tillsammans med invånare och företag på orten.

– Det som redan finns här är vackert och nu utvecklar man det så att det blir ännu fler anledningar till att besöka Bjursås och Falun, säger Linda.

Bjursås Berg och Sjö

Grusvägen ut till Bjursås Berg och Sjö
  • Hette tidigare Bjursås Skicenter
  • Satsar på att bli en destination för upplevelser året runt
  • Skidåkning, vandring, cykling, camping, bad
  • Nu heter företaget alltså Bjursås Berg och Sjö
  • VD är Per Kempe
  • Målet är att bli en av Bjursås största arbetsgivare
Sidan uppdaterad 2023-03-08