Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bosse Olsson och Lars-Åke Björklund uppe vid Dössbergets världshus med utsikten bakom

Bosse Olsson ordförande i sockenrådet och Lars-Åke Björklund ordförande i hembygdsföreningen.

Stort engagemang för bygden i flera generationer

FOKUS BJURSÅS. Lars-Åke Björklund och Bosse Olsson, ordförande i hembygdsföreningen och sockenrådet i Bjursås har båda många järn i elden. Det händer mycket i Bjursås just nu.

Samhällsintresset lyser igenom med stor kraft. Det är mycket som händer i Bjursås och Sågmyra just nu och stoltheten över bygden genomsyrar Lars Åke Björklunds och Bosse Olssons berättelser.

De båda har varit engagerade i större delen av sina liv i bygden, precis som deras föräldrar var, och nu också deras barn. Samhället sluter upp och kraften som skapas tillsammans bygger samhället vidare in i framtiden och ger även en stolthet och samhörighet. Så som det ofta är i mindre samhällen.

Mycket på gång

Och det är som sagt mycket att sätta tänderna i just nu för Lars-Åke och Bosse. Kommunens nästa vård- och omsorgsboende byggs i Bjursås. Vårmarknaden blev en succé, midsommar firades på Dössberget, hembygdsgården ska tas omhand, sockenkartan marknadsföras, djuren skötas, sagostigen välkomna nya nyfikna besökare, motormuseet skötas om, en multiarena planeras, och hembygdsföreningen och sockenrådet samverka med näringslivet för olika framtidssatsningar.

– Vi har ju nyss tagit fram den här sockenkartan. Den är som en pistkarta över området med utmärkta vandringsleder och cykelleder, utflyktsmål och mycket annat. Nu kan både tillresta turister och ortsbor upptäcka sin bygd. Den finns både på papper och digitalt, säger Lars-Åke Björklund.

– Vi vill göra den i två versioner, en sommarversion och en vinterversion, säger Bosse Olsson.

När det gäller cykellederna så interagerar föreningarna med Lugnet, Grycksbo, Sågmyra och Biking Dalarna. Det finns uppmärkta cykelleder både för MTB och nöjescykling.

Lars-Åke Björklund pekar med en penna på en karta.

Lars- Åke Björklund visar olika sevärdheter, vandringsleder och cykelleder på den nya kartan över Bjursås.

Förbereder för nya bostadsområden

Falu kommun har även ett pågående arbete med den nya fördjupade översiktsplanen, FÖP, i Bjursås.

– Det kallas ju Dalarnas Schweiz, när vi planerar för nya boenden så vill man ju bo antingen så man ser utsikten eller invid sjön.har dragit hit många familjer som kommer på besök och sedan vill rota sig här och flytta hit. Det är nog minst 20 familjer som bor i Bjursås nu som kommit hit på det viset, säger Lars-Åke.

Enligt Bosse och Lars-Åke så är villor i Bjursås som kommer ut till försäljning väldigt eftertraktade.

– Så fort det kommer ut annonser så kommer det intressenter, fortsätter han.

Äh, vi och våra familjer har bott här och drivit verksamheter här i över 100 år. Och vad med Sälen, eller Tällberg och Plintsberg i Leksand? Där lutar det också minst lika mycket och där går det ju bra att bygga

/Lars-Åke Björklund, ordförande i Hembygdsföreningen

Utsikt från Dössberget.

Utsikten från hembygdsgården på Dössberget är väldigt vacker. Man förstår varför området kallas för Dalarnas Schweiz.

Synpunkten som framkommit, att området lutar för mycket för att man ska kunna bygga här, fnyser de åt.

– Äh, vi och våra familjer har bott här och drivit verksamheter här i över 100 år. Och vad med Sälen, eller Tällberg och Plintsberg i Leksand? Där lutar det också minst lika mycket och där går det ju bra att bygga, säger Lars-Åke.

– Vi tycker ju också att det är viktigt att det inte bara byggs lyxboenden här utan ser gärna nybyggnad både av villor och andra bostadstyper. Det finns ju många äldre också som vill flytta från sina villor och få dem sålda, säger Bosse.

De ser båda de personer och familjer som framöver nu kommer att flytta till området för att jobba på Regementet i Falun eller Northvolt i Borlänge.

– De vill säkert ha möjligheten att flytta till Bjursås, säger Lars-Åke.

Bosse Olsson och Lars-Åke Björklund på Dössberget med utsikt bakom.

Bosse Olsson och Lars-Åke Björklund.

Engagemang

Att Bosse Olsson och Lars-Åke Björklund engagerar sig i så stor omfattning är inget de själva tänker på.

– Det är ju så roligt, man ser att det finns sådan potential i området, och så är man ju tvungen att tänka lite också, säger Bosse.

– Att jag som är 73 engagerar mig beror nog mycket på Pers (Per Kempe på Bjursås Berg och sjö) energi. Han får saker att hända och då blir det roligt också, säger Lars-Åke.

De märker av en attitydförändring i samhället. En stolthet som bidrar till en fin gemenskap. Som om alla som bor och lever på orten tillsammans får en drivkraft och stöttning och driver mot samma mål.

– Förr var det mycket ”kan själv”. Nu ser man att man tillsammans kan få stöttning. Det är lite lätt att bli hemmablind men när någon utifrån kommer och säger ”Vad vackert det är här” så mår man bra, säger Bosse.

De ser investeringsplanerna på Bjursås Berg och sjö som en utveckling som behövs för att tillsammans få en året-runt satsning i området.

– Vi vill att ortsbor ska smälta in i det här. Vi har alltid sett att Bjursås är en pärla. Vi har haft svårt att få folket att förstå att om vi tillsammans vill så kan vi utveckla den här byn, säger Lars-Åke.

Läs mer FOKUS BJURSÅS:

Satsningar på upp till halv miljard i Bjursås

Stockholmaren som hittat hem i Falun

Stort engagemang för bygden i flera generationer

Levande landsbygd på äldre vis

Tillsammans för bygdens bästa

Sidan uppdaterad 2022-07-29