Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Kartan över Bjursås socken

Kartan över Bjursås socken är tänkt att finnas i en vintervariant och en sommarvariant. Leder för cykel, vandring och spår för skidåkning och andra utflyktsmål och aktiviteter finns utmärkta.

Tillsammans för bygdens bästa

FOKUS BJURSÅS. Sockenrådet består av företag, föreningar, organisationer och deras medlemmar. Rådet arbetar tillsammans och fokus är att hela socknen ska leva. Sockenrådet i Bjursås är bygdens nav.

Den senaste produkten som Sockenrådet Bjursås Sågmyra tagit fram är sockenkartan. Den finns både digitalt och på papper. Tanken är att det ska bli en vinter och en sommarversion.

– Förr var vi lite dåliga på att ansöka om medel, nu är vi lite bättre, säger Bosse Olsson, ordförande i sockenrådet.

Utegym, portabla toaletter, belysning på banvallen är andra saker sockenrådet jobbat för.

Multiarena

Senaste projektet är en multiarena. Planerna är långt gångna.

– Vi har fått 1 miljon kronor från VM-stiftelsen för det här. Vi har sedan ansökt om pengar från Allmänna arvsfonden men där fick vi avslag. De anser att skolan ligger för nära multiarenan och då blir skolan huvudmannens (Falu kommuns) ansvar, säger Bosse Olsson uppgivet.

Men han hoppas verkligen att projektet blir av ändå. Projekteringen för hela multiarenan ligger på 4,7 miljoner, men det är ett tag sedan den gjordes.

– Nu har det säkert gått upp med 1 miljon till eftersom allt blivit mycket dyrare.

Förr var vi lite dåliga på att ansöka om medel, nu är vi lite bättre.

/Bosse Olsson, ordförande för Sockenrådet i Bjursås

Vård och omsorgsboenden

När förslaget kom att vård och omsorgsboendet Örjesbogården i Grycksbo skulle läggas ner engagerade sig Sockenrådet i frågan.

– Det vill vi såklart inte att den ska. Den är jätteviktig! Vi krokade arm med PRO och fick sedan stöd av politikerna. Sedan är var det diskussioner om Bjursåsgården.

Förslaget först var att Bjursåsgården skulle byggas om för att de daterade lokalerna skulle kunna anpassas efter dagens standard.

– Då sa vi att man inte skulle bygga om boendet till ett nytt vård och omsorgsboende, utan istället bygga om till ett trygghetsboende och sedan bygga ett helt nytt vård och omsorgsboende. Det är ju dumt att riva ett väl fungerande hus som ligger bra till och har nära till allt.

Och så blev det. En enad omvårdnadsnämnd beslutade i början av året att Bjursås får ett nytt vård och omsorgsboende.

Sockenrådet i Bjursås

Porträtt Bosse Olsson
Sidan uppdaterad 2022-07-29