Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Avfall och återvinning för företag

Vilka regler om återvinning och avfall gäller för dig som har en verksamhet eller ett företag? Här finns den information du kan behöva.

Verksamheter och företag skapar ofta både kommunalt avfall och verksamhetsavfall. Det kommunala avfallet får bara hämtas av Falu Energi & Vatten AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Verksamhetsavfallet kan delas in i olika grupper där en del avfallsslag kan tillhöra flera grupper. Olika typer av verksamhetsavfall:

  • Avfall med producentansvar
  • Avfall till materialåtervinning
  • Farligt avfall
  • Brännbart avfall
  • Avfall till deponi
  • Organiskt avfall

Det är du som bedriver verksamheten där avfallet uppkommer som ska se till att det hanteras på ett, ur hälso- och miljömässigt, godtagbart sätt.

Transport av avfall

Avfall får endast transporteras yrkesmässigt av den som har tillstånd. Detta gäller både avfall och farligt avfall. Tillstånd söker du hos Länsstyrelsen. Avfall från din egen verksamhet får du själv transportera om det rör sig om mindre mängder, annars krävs anmälan till Länsstyrelsen.

Egen transport av farligt avfall ska också anmälas till Länsstyrelsen.

Mer information om regler för transport av avfall hittar du på Naturvårdsverkets sida: Avfallstransporter inom Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du ett företag i avfallsbranschen eller funderar på att hantera avfall yrkesmässigt, är du välkommen att höra av dig till miljöavdelningen på Miljö- och samhälsbyggnadsförvaltningen.

Sidan uppdaterad 2022-10-07