Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Receptfria läkemedel

Vissa receptfria läkemedel får säljas på andra platser än öppenvårdsapotek. Om du vill börja sälja receptfria läkemedel måste du först anmäla det till Läkemedelsverket, som har det övergripande tillsynsansvaret.

Regler och lagar styr

På Läkemedelsverkets webbplats finns information om bland annat anmälan, lagstiftning, vägledning, avgifter och vilka läkemedel som får säljas utanför apotek. Läkemedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsyn

Kommunerna kontrollerar efterlevnaden av lagstiftningen hos försäljningsställena. Om allvarliga avvikelser uppmärksammas vid kontrollen rapporteras det till Läkemedelsverket. De vidtar i så fall åtgärder för att försäljningsstället ska korrigera bristerna.

Anmälan

Innan man börjar sälja receptfria läkemedel måste man skicka in en anmälan  till Läkemedelsverket.

Läkemedelsverkets hemsida, blankett för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avgifter

Den som anmält försäljning av receptfria läkemedel ska varje år betala en avgift till Läkemedelsverket. Utöver det tillkommer en årlig avgift till kommunen för administration och kontroll. Avgiften beslutas av kommunfullmäktige i respektive kommun, och eftersom kommunerna har fattat olika beslut gäller från och med 1 januari 2021 olika avgifter:

Borlänge, Falun, Hedemora, Ludvika, Smedjebacken och Säter:

600 kr

Gagnef:

500 kr

Sidan uppdaterad 2023-02-10