
ATL:s 5 nycklar
För att bidra till att det ska vara lätt att göra rätt har ATL-kontoret tagit fram 5 nycklar för att undvika allvarliga brister vid alkoholservering.
Serveringsansvarig
En serveringsansvarig ska vara på plats under hela serveringstiden och personalen ska veta vem det är.
Det ska alltid finnas en serveringsansvarig på plats under serveringstiden, och alla i personalen ska veta vem det är. Den serveringsansvarige ska vara minst 20 år, kunnig i alkohollagen, lämplig för uppdraget och vara anmäld till ATL-kontoret på förhand.
När du har en ny person som kan vara serveringsansvarig anmäler du den till oss via e-tjänsten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., du behöver bara anmäla personen en gång. Om personen slutar eller inte längre ska vara serveringsansvarig gör du en avanmälan.
Alkohollagen 8 kap. 18 §
Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på serveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gäller dock inte vid rumsservering. Den som är serveringsansvarig ska ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn till sina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt.
Tillståndshavaren ska till kommunen anmäla den eller de personer som har utsetts att ansvara för serveringen av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat.
Prop. 2009/10:125 s. 107
Enligt nuvarande bestämmelser ska den som har serveringstillstånd, eller av denne utsedd serveringsansvarig person, utöva tillsyn över serveringen och vara närvarande under hela serveringstiden. Den serveringsansvarige ska med hänsyn till sina egenskaper och övriga omständigheter var lämplig för uppgiften. Tillståndshavaren ska anmäla till tillståndsmyndigheten vem eller vilka som utsetts att ansvara för alkoholserveringen.
Att alkoholservering sker på ett ansvarsfullt sätt är en förutsättning för att serveringstillstånd ska kunna medges och behållas. Förutom att den som kommer i fråga för tillstånd att servera alkohol till allmänheten ska visa sig lämplig för uppgiften i olika avseenden ställs en rad regler upp för själva serveringsverksamheten i syfte att förhindra överservering, servering till minderåriga och störningar av olika slag.
Den som är serveringsansvarig kan ställas inför svåra och grannlaga uppgifter när det t.ex. gäller att bedöma om ytterligare alkoholservering ska förvägras en gäst. En bedömning av en sådan situation ställer krav på viss mognad och livserfarenhet. I nuvarande alkohollag finns bestämmelser om åldersgränser för försäljning och inköp av alkoholdrycker liksom för att bli serverad alkohol. Någon åldersgräns för den som är ser-veringsansvarig uppställs däremot inte.
Regeringen anser därför att det med hänsyn till de krav som ställs på den serveringsansvarige bör införas en lägsta åldersgräns om 20 år för en sådan person.
Matutbud
Erbjud ett varierat utbud av mat under hela serveringstiden. Efter klockan 23 räcker det med ett enklare utbud.
Ett varierat matutbud innebär att det ska finnas minst tre förrätter, tre huvudrätter och tre efterrätter - eller motsvarande. Maten behöver inte vara varm, men den ska vara tillagad eller på annat sätt tillredd och råvaror ska på något sätt ha förädlats.
Efter klockan 23 räcker det med ett fåtal enklare rätter.
Alkohollagen 8 kap. 15 §
Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får medges endast om serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. Efter klockan 23.00 får matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.
Prop. 2009/10:125 s. 169
Serveringsstället ska ha ett eget kök i anslutning till serveringslokalen, det ska tillhandahållas lagad eller på annat sätt tillredd mat och gästerna ska kunna erbjudas ett flertal maträtter av varierat slag. Den förändring som har gjorts i lagtexten i förhållande till den gamla alkohollagen syftar till att möjliggöra även för t.ex. vegetariska restauranger och restauranger med mat från andra delar av världen att få serveringstillstånd. Att maten ska vara lagad eller tillredd innebär att råvaror på något sätt ska ha förädlats. Vidare ska det kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. Det innebär att det ska finnas ett flertal såväl förrätter, som huvudrätter och efterrätter att välja bland. Enbart sallader eller smörgåsar är således inte tillredd mat i lagens mening och tillgodoser heller inte kravet på ett varierat utbud av maträtter. Efter kl. 23.00 ställs inte lika höga krav. Gästerna ska dock kunna erbjudas flera olika rätter, dock av enklare slag. Enbart chips eller nötter är inte att anse som maträtter.
Ålderskontroll
Kontrollera alltid att personen som serveras är över 18 år med fotolegitimation om det finns minsta osäkerhet.
Den som serverar alkoholdrycker är personligt ansvarig för att kontrollera att personen fyllt 18 år. Finns det minsta osäkerhet om personen är över 18 år ska åldern alltid kontrolleras med fotolegitimation. Ha även översikt över serveringsytan så att inte minderåriga serveras alkohol från andra gäster.
Alkohollagen 3 kap. 7 §
Alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat får serveras till den som har fyllt 18 år.
Nykterhet
Den som beställer ska vara tillräckligt nykter för att dricka det som önskas utan att bli märkbart berusad. Personalen ska naturligtvis vara nykter.
På serveringsstället ska ordning och nykterhet råda, det innebär att gästerna inte får bli märkbart berusade. Personer som är märkbart berusade får inte serveras mer alkohol, och de får inte heller vistas på serveringsstället.

Alkohollagen 3 kap. 5 §
Försäljning av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat ska skötas på ett sådant sätt att skador i möjligaste mån förhindras.
Den som tar befattning med försäljning av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat ska se till att ordning och nykterhet råder på försäljningsstället.
Alkohollagen 8 kap. 20 §
Vid servering av alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat ska ansvarig personal se till att måttfullhet iakttas och att störningar på grund av oordning eller onykterhet undviks.
Agera
Om något händer - agera för att lösa situationen.
För att ordning och måttfullhet ska upprätthållas, och störningar och skador undvikas krävs ett aktivt agerande från personalen. Arbeta förbyggande för att hålla en god standard, men alla situationer kan inte föutses så när något händer ska ni agera för att lösa situationen.
Alkohollagen 3 kap. 5 §
Försäljning av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat ska skötas på ett sådant sätt att skador i möjligaste mån förhindras.
Den som tar befattning med försäljning av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat ska se till att ordning och nykterhet råder på försäljningsstället.
Alkohollagen 8 kap. 20 §
Vid servering av alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat ska ansvarig personal se till att måttfullhet iakttas och att störningar på grund av oordning eller onykterhet undviks.