Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Rotfrukter och grönsaker.

Så här sparar du mat, pengar och miljö

Här följer bra tips på hur du sparar mat, pengar och miljö.

Gör en inköpslista!

Planera måltiderna en vecka i förväg. Kolla vad du redan har hemma och skriv bara upp det som du verkligen behöver. Ta med listan till butiken – och håll dig till den.

Kontrollera bäst-före-dag!

Köp bara varor med kort datum när du verkligen behöver dem. Välj varor med långt bäst-före-datum om du inte ska använda dem direkt. Sista förbrukningsdag anger hur länge ett livsmedel är säkert för konsumtion. Bäst-före talar om hur länge produkten har kvar de egenskaper som den normalt förknippas med. Livsmedel håller ofta länge än bäst-före-dagen.

Se till att kylskåpet fungerar som det ska

Kontrollera tätningslisterna och temperaturen. Livsmedel ska förvaras mellan en och fem grader för att hålla sig fräscha så länge som möjligt.

Äldst längst fram!

Flytta fram det som redan finns i skafferiet och kylskåpet när du kommer hem från affären och ställ de nya inköpen längst bak. Då minskar risken att saker börjar mögla längst in.

Använd resterna!

Släng inte resterna utan använd dem till lunch eller middag nästa dag. Eller frys in dem. Gör fruktdrinkar eller pajer av frukt som har blivit lite mjuk. Grönsaker som inte längre ser fräscha ut blir goda soppor.

Sidan uppdaterad 2023-03-16