Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Föräldrar får nya råd om kemikalier

Kemikalieinspektionen har gjort en omarbetad upplaga av broschyren ”Kemikalier i barns vardag”. Broschyren är gratis och innehåller handfasta tips till föräldrar om hur man kan skydda barn från skadliga kemikalier.

Bland tipsen i den uppdaterade broschyren ingår att försöka undvika att små barn leker med kvitton, nycklar, smycken och gammal elektronik. Sådana prylar kan innehålla kemiska ämnen som är olämpliga för barn. De minsta barnen som suger och biter på saker ska helst göra det med leksaker som är avsedda för detta, eftersom de strängaste reglerna gäller för den typen av leksaker. Ett annat tips gäller våtservetter som ibland innehåller parfym och konserveringsmedel. Om sådana våtservetter används för ofta kan det leda till att barn utvecklar allergier. Det är därför bättre att i första hand bara använda vatten och tvättlappar av tyg eller papper.

Viktigt att minska den sammanlagda exponeringen

– Barn och ungdomar är mer känsliga för skadliga kemikalier än vuxna. Med hjälp av tipsen i broschyren kan föräldrar och andra undvika att barn utsätts för vissa farliga ämnen i onödan. Det kan till exempel handla om att tvätta nya textilier innan de används och avstå från att köpa varor som är behandlade med bakteriedödande ämnen, säger Anna Nylander, utredare på Kemikalieinspektionen som har deltagit i arbetet med broschyren.

Även om de enskilda varorna inte är akut giftiga, så utsätts barn för kemikalier som kan vara skadliga, både i hemmiljö och i förskolan eller skolan. För att skydda barnens hälsa är det därför viktigt att försöka minska den sammanlagda exponeringen för farliga ämnen så långt som det är möjligt.

Vi hoppas att vår nya broschyr ska vara till hjälp för många föräldrar och andra som tar hand om barn, säger Anna Nylander.

Så beställer du broschyren

 

”Kemikalier i barns vardag” är gratis. Beställ broschyren genom att kontakta distributören på kemi@cm.se eller 08-505 933 35 (telefontid vardagar klockan 10–12 och 13–15). Ange artikelnumret 511 200 och din postadress. Broschyren kan även laddas ner i PDF-format här Pdf, 1.9 MB..

Sidan uppdaterad 2017-10-16