Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Färgglada tvättborstar i biltvätt

Fultvätt av bil kostar 4 miljarder varje år!

Tusentals ton olja, tungmetaller och avfettningsmedel rinner varje år rakt ut i våra vatten då vi tvättar bilen hemma.

En solig lördag i maj, bilen är smutsig och jag tar fram en spann vatten, svamp och bilrengöringsmedel för att fräscha upp dess yttre. Men stopp där! Jag är faktiskt på väg att bedriva något som är klassat som miljöfarlig verksamhet.

Det kanske verkar vara en obetydlig sådan, men varje år beräknas Sveriges bilägare tvätta sina bilar 30 miljoner gånger!! 20 miljoner av dessa sker enligt undersökningar på garageuppfarten, gatan eller andra platser utan korrekta oljeavskiljare. Oförargligt kan tyckas, men det leder till att 5,5 ton tungmetaller, 2 000 ton olja och 5 000 ton avfettningsmedel, bilschampo och bilvax rinner rakt ut i naturen, enligt organisationen Håll Sverige Rent. Miljökostnaden för våra hemma-tvättar är cirka fyra miljarder kronor. Det är inte obetydligt!

- När du tvättar bilen på gatan, garageinfarten eller andra asfalterade ytor hemma, går inte tvättvattnet till reningsverket, utan rinner ner i en dagvattenbrunn, förklarar Niclas Sundstedt, miljöskyddsinspektör i Falu kommun. Dagvattnet leds oftast direkt ut i något näraliggande vattendrag, utan någon rening överhuvudtaget.

Vad ska jag tänka på om jag inte vill förorena miljön?

- Tvätta aldrig bilen hemma och välj en biltvätt eller gör- det-själv-hall med bra rening av tvättvattnet, uppmanar Niclas Sundstedt. En bra anläggning renar vattnet med oljeavskiljare och andra reningssteg.

- Bor du långt ifrån en bra tvättanläggning så är det ok med enstaka tvättar hemma förutsatt att du: kontrollerar att du är långt ifrån enskilda vattentäkter och att du inte befinner dig inom vattenskyddsområde, ställer bilen på gräsmattan (grusplan i andra hand), tvättar med miljöanpassade bilschampon och aldrig använder avfettningsmedel, inte ens miljöanpassade, betonar Niclas Sundstedt.

Sidan uppdaterad 2017-05-09