Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Henrik Barkman föreläser

Därför lever vi inte som vi lär

Vi är inte så rationella varelser som vi tror. De grupper vi identifierar oss med påverkar oss ofta mer än vår egen uppfattning. Men 7 av 10 väljer hållbart idag!

Ett 50-tal personer kom till måndagskvällens föreläsning  ”Varför lever vi inte som vi lär - om ohållbar konsumtion?" Författaren och forskaren Henrik Barksam gav det enkla svaret:

- Vi är individer som känner och tänker olika, men tyr oss gärna till gruppens handlande och åsikter.

- Vi människor handlar inte alltid så rationellt. Vi är beroende av vad andra gör och det ska inte vara för krångligt eller för dyrt. Ofta tror vi att det är "bara jag" som handlar rätt, men där har vi fel! 7 av 10 gör faktiskt medvetna val för det som är hållbart, även om det inte alltid sker, förklarade Barkman vidare.

- Det krävs motivation, resurser och möjligheter för att vi ska göra de "rätta valen", sa Barkman.

På tisdagen kunde även Faluns morgonpigga handlare höra Henric Barkman tala om ”Det ska vara lätt att göra rätt” och Thomas Sundin, Falu kommun berättade om Handla rätt ! - en satsning i Falun som vill göra det enkelt för dig att handla hållbart.

- Under vecka 39 kommer handlare i Falun att lyfta fram tjänster och produkter i butik med fina erbjudanden. Håll utkik efter loggan för Koll på konsumtion, uppmanade Thomas Sundin.

Sidan uppdaterad 2017-09-12