Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Två glada kvinnor (en i medelålder och en yngre kvinna) sitter i en bil med nervevad ruta

Går du i tankar på att köpa ny bil?

Ett bilköp är ofta en rätt dyr investering. För tips och idéer om val av fordon rekommenderar vi att du kikar på sajten miljöfordon.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Men kanske skulle ditt behov av bil vara annorlunda om resan till och från jobbet blir din kvalitetstid?

  1. Unna dig att koppla av genom att cykla på en riktigt bra cykel. Glöm inte att även unna dig vinterdäck, lysen och kläder. Låt cykelpendling bli din egentid då du får både träning och reflektionstid!
  2. Unna dig att läsa en bok eller slumra till, köp ett årskort på Dalatrafik (de bjuder på tre månader om du har autogiro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett helt år).
  3. Unna dig att sluta lite tidigare varje dag. Om kostnaden för bilåkandet minskar kan du kanske gå ner i tjänst en timme i veckan. Då skulle du till exempel kunna sluta 12 minuter tidigare varje dag och kanske är du halvvägs hemma när du skulle ha slutat i vanliga fall.

Bil kan vara bra, men ska jag äga, hyra eller dela?

Att äga en bil kan vara praktiskt, men kanske inte alltid det mest ekonomiskt och miljömässigt bästa.

Månadskostnaden för till exempel en Volvo V70 från 2012 är ca 3000 kr medan kostnaden för en Volvo V90 från 2017 landar på ca 5000 kr (bilsvar.se Konsumentverket).

Att ta tåg eller buss och hyra bil vid behov kan därför vara mer optimalt. Du kan även välja att köpa en mindre och energisnål bil och ibland hyra en större.

Vid köp av bil kan det vara smart och ekonomiskt att äga den tillsammans med någon annan. Ni kanske till och med kan arbetspendla eller åka till mataffären ihop? Det är dessutom roligare att meka eller tvätta bilen tillsammans!

Ett alternativ är att gå med i en bilpool. I Falun finns Falu bilpool Länk till annan webbplats. som är en ideell ekonomisk förening öppen för privatpersoner, företag och föreningar. De flesta bilar står merparten av sin tid parkerade och oanvända. Om fler delade bil skulle de nyttjas bättre (spara på jordens resurser) och kostnaden bli betydligt mindre.Sidan uppdaterad 2018-03-06