Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Hanna Olvenmark föreläser inför en rätt stor publik i matsalen på Krinstinegymnasiet om att bra mat behöver inte kosta så mycket.

Det börjar med maten

Dietisten Hanna Olvenmark höll igår en föreläsning i Falun med rubriken ”Mat för den här planeten”. Kortfattat handlar det om ett proteinskifte för klimatet, hälsan och plånboken.

Hanna kunde inte förstå pratet om att hälsosam mat ska vara så dyr. Hon blev trött på det och startade bloggen portionen under tian som ger tips om recept på bra, billig, klimatsmart och god mat och visar på att bra mat är till för alla. Idag lever hon på att inspirera andra.

Ett 60-tal besökare kom till Kristinegymnasiet och inspirerades att någon gång i veckan byta kött mot baljväxter, äta mer grönt efter säsong, planera sina inköp och veckohandla, göra egen matlåda och se över inköpen av ”utrymmesmat” som t.ex. snacks, bullar, kakor, glass, sylt, läsk, sötsaker och alkoholhaltiga drycker.

I genomsnitt står ”utrymmesmaten” för 40% av våra matinköp, så här finns mycket att spara. Hanna uppmanade åhörarna att ”Ha ett mål” för de pengar som man sparar, en upplevelse, resmål, mindre arbetstid, etc.

Föreläsningen hölls i ett högt tempo och ibland blev det lite svårt att uppfatta allt. Dialogen med åhörarna gjorde dock kvällen lättsam och konkreta tips skapade ett engagemang.

Slog hål på myter

Hanna slog hål på myten att veganmat inte skulle kunna innehålla tillräckligt med protein eller vissa andra ämnen. Det beror helt på hur man varierar kosten och vilka växter man väljer. Proteinerna i bönor och spannmål kan komplettera varandra och ge en god balans av aminosyror.

Hon reste dock ett varningens finger för att få brist på vitamin B12 om man enbart äter veganmat. Rekommenderades då att ibland kolla sina värden av järn och vitamin B12. Samtidigt påpekade Hanna att ”icke vegetarisk mat” på intet sätt är en garanti för en allsidig kost. I Sverige äter 4 av 10 för mycket socker och de flesta äter för lite grönsaker, frukt och fibrer.

Det sägs ofta att vegetarisk mat inte skapar mättnadskänsla. Hanna konstaterade att fiberrik kost ger en snabbt övergående mättnadskänsla. Lite mindre fibrer eller en matsked vegetarisk olja som fördröjer matsmältningen kan ge en mer varaktig mättnadskänsla.

Fick smakprov

Arrangörerna Falu kommun, Falu Energi & Vatten och Naturskyddsföreningen bidrog med information, bland annat om Falu Energi & Vattens planer på en andelsägd solcellspark. I pausen bjöd restaurang- och livsmedelsprogrammet på smakportioner av några av Hannas vegetariska röror tillsammans med en knäckebrödsbit. Recepten finns att hämta på undertian.com.

Många lämnade lokalen inspirerade att ta ett nytt steg för ett bättre klimat och ökad livskvalitet.

Sidan uppdaterad 2018-03-21