Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Förpackningar blev till väskor i coronatid

Nöden är uppfinningarnas moder brukar det heta. Tristessen och ensamheten har varit påtaglig under dessa coronatider. Solveig och Anitas kom på ett sätt att umgås och samtidigt nyttja tid och avfall till något kreativt.

Idé som bröt coronatristessen

Idén fick Solveig Blid för några år sedan när hennes svägerska visade en väska gjord av kaffeförpackningar.

- Då tänkte jag, vad roligt det skulle vara att göra en egen väska, säger Solveig med ett leende

Förra året hittade Solveig en något knapphändig beskrivning på Internet och började sedan samla på kaffeförpackningar. Coronapandemin har gjort att det har varit svårt att träffa folk, men Solveig tänkte att det ändå vore trevligt att samarbeta med en väninna. Så hon kontaktade Anita som också levt ett isolerat liv senaste tiden. Smittrisken var därför rätt liten. Anita och Solveig har varit vänner i tjugo år och för tolv år sedan startade de en syjunta tillsammans. När Anita fick förfrågan blev hon väldigt intresserad och glad att få skapa något tillsammans igen.

Solveig och Anita står glada bakom sina flätade väskor, en i brun nyans och den andra i röd.

Ett hantverk med nytt material

Under ett års tid har Solveig samlat på kaffeförpackningar. Väskan är i flätad form. Det går att göra på ett enklare sätt, men både Solveig och Anita villa ha en kvalitetsprodukt även om det tog extra tid.

- Först gör man långa band som är 4 centimeter breda och mellan 120 - 1 70 centimeter långa. Man syr med dubbel söm i både i skarvar och längs med längden, berättar Solveig

Totalt går det åt knappt 50 förpackningar och Solveig och Anita har hittat olika färgkulörer för sina väskor. Flätningen var inte helt given men tillsammans har de kommit fram till hur man ska göra.

Påbörjad flätning av väska gjord av kaffeförpackningar

Solveig och Anita har träffats ett par timmar under tio gånger för att göra sina väskor.

- Det har betytt mycket att få umgås och dela arbetsglädjen. Våra män är också med när vi träffas, men de tar en promenad när vi arbetar och sedan fixar de kaffe med dopp år oss.

Väskorna är klara men detta har gett mersmak!

- Ja, nu vet vi hur vi gör och ”Coronan” är inte över än, så vi fortsätter att samla förpackningar för nya väskor, avslutar Solveig.

Solveig står framför en gammal lada med sin flätade väska
Sidan uppdaterad 2021-04-12