Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Fimpa rätt i centrum

30 miljoner cigarettfimpar slängs varje år på gator och torg i Dalarna. Fimpar innehåller arsenik, bly, kadmium och plast. Därför är det viktigt att de hamnar på rätt ställe och inte i vår miljö. Det är lättare än någonsin att fimpa rätt i centrum.

På flera ställen i centrum är det alldeles för många cigarettfimpar på backen. Sedan 2020 är det enkelt att fimpa rätt och värna miljön med Faluns fimpomater samt askkoppar på befintliga papperskorgar.

Se karta över Faluns fimpomater och papperskorgar med askkoppar. Pdf, 822.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Utifall att askkopp saknas på papperskorgen där du befinner dig – släck fimpen mot marken och släng sedan i en soptunna som vanligt skräp.

Genom att fimpa i en fimpomat gör du rätt för dig samtidigt som du får chansen att tycka till i en rolig fråga.

– Om fler slänger sin fimp på rätt ställe så får vi inte bara en trivsammare stadsmiljö, vi skyddar även livet i Faluån och kommunen behöver inte lägga skattepengar på att städa upp fimparna, säger Nicklas Karlsson, chef på trafik och mark.

Nu i maj månad 2021 möts Faluns invånare av budskap på papperskorgar och affischer i centrum om hur man fimpar på rätt sätt. Vi testar även att erbjuda gratis fickaskkoppar på tre pubar, så att rökare kan skapa vanan att ta hand om sina egna fimpar.

Vanligaste skräpet på våra gator

Fimpen är skräpets värsting och det absolut vanligaste skräpet på gator och torg. Vi pratar om 1 miljard fimpar per år i Sverige, vilket motsvarar 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. Det. Det är två tredjedelar av allt skräp som kastas på marken.

Visste du att fimparna innehåller skadliga tungmetaller som bly, kadmium och arsenik?

Det tar något år för en slängd fimp att sönderdelas till mikroplast och det tar nästan 100 år innan mikroplasten försvinner, om den ens gör det. Fimparna som ligger och skräpar överallt på gator och torg slinker också lätt ned i en dagvattenbrunn och vidare ut i våra vattendrag där den skadar livet i vattnet.

Fimp aldrig i en dagvattenbrunn, dessa leder regnvatten till åar och sjöar. I Falu centrum är de kopplade till Faluån. Fimpar innehåller plast och gifter som ej ska ut i våra vattendrag.

Tack för att du värnar om vår gemensamma miljö och hjälper till att minska nedskärningen.

Sidan uppdaterad 2021-05-21