Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ungdomar jublar

Grattis alla Falubor!

Avfall Sverige har utsett Falu kommun till årets bästa avfallskommun.

Årets avfallskommun

Avfall Sverig har utsett Falu kommun som årets avfallskommun! Rankinglistan baseras på statistik kring återvinning, avfallsmängd, sortering och kundnöjdhet. Att matavfallet blir till biogas och gödsel på jordbruksmark bidrog till första placeringen för årets avfallskommun. En annan orsak är att vi Falubor är bra på att sortera ut förpackningar så att de kan återvinnas.

Avfall en resurs

Mycket avfall är egentligen oanvända resurser.

- Det bästa är självfallet om avfall aldrig uppstår, men annars är det bra om vi kan återbruka och återanvända avfallet, säger Falu kommuns avfallsstrateg Thomas Sundin.

Matavfallet som nu blir till biogas och biogödsel är ett gott exempel på detta.

- När vi återanvänder material till naturen är det extra viktigt att vi har så välsorterat avfall som möjligt så att vi inte skapar nya problem. Därför är det viktigt att till exempel batterier och plast inte hamnar i matavfallet.

Det som är avfall för en person kan vara en resurs för en annan. Att lämna in saker till Återbruket eller "Put and take" i Bjursås och Svärdsjö är ett bra sätt att cirkulera saker så att de inte blir avfall.

Mer information om utmärklsen till årets avfallskommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns på Falu Energi och Vatten AB:s hemsida.

Sidan uppdaterad 2021-06-04