Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Nu ska han hyllas för segern i Wimbledon

Tidigare i somras försvarade han sin Wimbledontitel. Nu på fredag, på Stora torget klockan 17.00, ska Stefan Olsson hyllas för sin bedrift.

- Att vinna Wimbledon är stort och det ska bli kul att få komma tillbaka till Stora torget. Jag hoppas det blir mycket folk, så att det blir till en riktig fest. Jag tycker också att det är stort av Falu kommun att uppmärksamma oss parasportare på det här sättet, säger Stefan Olsson.

Under många år har han tillhört världseliten i rullstolstennis. Just nu är han sexa på världsrankingen i singel och sjua i dubbel.

- Jag har haft en bra säsong ännu så länge. Efter segern i Wimbledon har jag spelat riktigt bra, och i förra veckan tog jag hem en turnering i dubbel, säger Stefan Olsson.

Finalseger mot Fernandez

Men på fredag är det för sin seger i sommarens Wimbledon han ska hyllas. I finalen slog den svenska rullstolstennisstjärnan argentinaren Gustavo Fernandez med 6–2, 0–6, 6–3.

Efter två ojämna set blev det mer spännande i det tredje och avgörande. 31-årige Olsson tog vara på sin första matchboll, då argentinaren slog bollen i nät.

- Jag hade vunnit en uppvisningsturnering på gräs i Queens veckan innan och kom in i Wimbledon på ett bra sätt. På något vis passar det mig väldigt bra att spela på gräs, och speciellt på Wimbledons banor. Jag kände att jag var riktigt snabb och fick tid att slå mina slag som jag ville, säger Stefan Olsson.

Känslan efter att ha försvarat Wimbledontiteln?

- Det var en enorm känsla, förstås. Att vinna Wimbledon är som sagt riktigt stort, och segern gav mig ett bra självförtroende som jag kunnat dragit nytta av under resten av säsongen.

Segern i Wimbledon gav honom 400 000 kronor – före skatt. Välbehövliga pengar för en spelare, som trots sin position inom världstennisen, har svårt att få sponsorer att vilja vara med och stötta.

- Jag spelar ett 20-tal turneringen den här säsongen och det kostar att åka runt och spela på det här viset. Prispengarna från segern i Wimbledon är därför viktiga för att få det hela att gå runt.

Hur är uppmärksamheten för rullstolstennis runt om i världen?

-På vissa ställen är den riktigt stor. Finalen i Wimbledon sågs av 3 000 personer, och många av mina motståndare har reportrar som följer dem på plats i de stora tävlingarna. Här i Sverige är det svårare att få medieutrymme, säger Stefan Olsson.

900 träningstimmar per år

Falugrabben har hunnit att bli 31 år gammal och lägger ner ungefär 900 träningstimmar per år, varav 650 på tennisbanan.

- Jag spelar nog min bästa tennis just nu. Jag har blivit äldre och klokare, tar oftast rätt beslut på banan, vilket kommer med åldern. Rutin är viktigt inom tennisen. Dessutom har jag aldrig varit bättre tränad än nu, vilket gör att jag rör mig snabbare, säger Stefan Olsson, som inte har några planer på att lägga av.

-Nej, jag kör på!

Hyllningen på Stora torget startar nu på fredag klockan 17.00.

Sidan uppdaterad 2019-07-31