Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Valet är inte färdigräknat förrän på onsdag

Den stora valdagen är förstås söndagen den 9 september. Men själva rösträkningen kommer inte att vara helt klar förrän ett par dagar senare.

Vallokalerna stänger klockan 20.00 på söndagskvällen och direkt därefter startar räkningen av alla röster.

Valet till riksdagen räknas först, sedan valet till kommunfullmäktige och sist valet till landstinget.

Under kvällen kommer ett preliminärt valresultat att lämnas.

- När rösterna är färdigräknade, rings resultaten in från varje vallokal till Valmyndigheten. Det är ett gediget arbete som ska göras, men våra valarbetare var duktiga med att hålla tiderna vid valet 2014. Vi hoppas det ska gå lika bra den här gången, säger Mats Sörsten, projektledare för valarbetet i Falu kommun.

Personröster räknas på måndagen

På måndagen efter valet räknas alla personröster. För att kunna bli invald på personröster i riksdagen måste en kandidat ha fått så många personröster som motsvarar minst 5 procent av partiets röster i valkretsen. Samma siffror gäller för kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

Onsdagen efter valet är också en viktig dag. Då påbörjar valnämnderna den preliminära rösträkningen av förtidsröster som av olika anledningar inte kunde granskas på valdagen, och gör även en ny bedömning av röster som under valdagen har ansetts varit felaktiga.

De kvarvarande rösterna kan faktiskt komma att få betydelse för utgången av valet.

- Är det riktigt jämnt, kan de här rösterna avgöra var ett mandat slutligen hamnar någonstans, säger Mats Sörsten.

Här har ni några viktiga datum för Valet 2018:

  • 22 augusti: Röstberättigade som är bosatta i Sverige ska ha fått sina röstkort. Förtidsröstningen i Sverige startar.
  • 28 augusti: Om en person anser att röstlängden innehåller felaktiga uppgifter finns det möjlighet att skriftligen begära rättelsen hos länsstyrelsen. Begäran ska ha kommit in till länsstyrelsen senast den här dagen.
  • 7 september: Sista dag för kandidater att samtycka till kandidatur i valet. Länsstyrelsen meddelar tid och plats för den slutliga rösträkningen.
  • 8 september: Röster som tagits emot på svenska ambassader och konsulat bör vara framme hos Valmyndigheten
  • 9 september: Valdag. Vallokalerna är öppna klockan 08.00-20.00. Klockan 20.00 avslutas röstningen och rösterna börjar räknas i vallokalen. Valet till riksdagen räknas först, sedan valet till kommunfullmäktige och sist valet till landstinget. Ett preliminärt valresultat publiceras samma natt på Valmyndighetens webbplats. Sista dag som en brevröst kan tas emot av Valmyndigheten.
  • 10 september: Länsstyrelsen påbörjar den slutliga rösträkningen. Då räknas även personrösterna. Valet till riksdagen räknas först, sedan valet till kommunfullmäktige och sist valet till landstinget.
  • 12 september: Valnämnderna påbörjar den preliminära rösträkningen av förtidsröster som inte kunde granskas på valdagen. Den avslutas senast 13 september.
Sidan uppdaterad 2018-09-07