Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Camilla Andersson Sparring

Camilla Andersson Sparring (C)

Falupolitiker nominerad till fint Europeiskt pris

Camilla Andersson Sparring (C) är en av 80 nominerade i Europa att vinna det prestigefyllda priset ”Innovation in Politics Awards”. Av flera hundra projekt har just Camilla Andersson Sparring och Kockduellen valts ut av en Europeisk jury med över 1000 deltagare.

Vid finalen i Wien nu i november vet vi vem som vinner, men det var en glatt överraskad Falupolitiker som fick ta emot nomineringsbeskedet i veckan.

– Jag blev väldigt paff när de ringde och lämnade besked, och jag undrade först om det är någon som vill lura mig. Jag blev sedan jätteglad, säger Camilla Andersson Sparring.

Det är som politiker hon nominerats för hennes engagemang med Kockduellen.

Vill väcka intresse för kockyrket

Kockduellen startade för att öka intresset för kockyrket. Enligt Camilla Andersson Sparring kommer både kommuner och restaurangindustrin att behöva rekrytera cirka 5000 kockar de kommande åren. Samtidigt söker färre och färre elever till Hotell- och restaurangprogrammen på gymnasiet.

År 2016 hade programmet i Falu kommun 4 sökande elever och Camilla Andersson Sparring, som själv jobbar som kock på en förskola i Falu kommun, fick uppdraget att öka intresset hos eleverna för programmet. Kockduellen blev verktyget. Här tävlar lag av elever mot varandra och en vinnare utses slutligen. Året efter hade Restaurang- och livsmedelsprogrammet 26 sökande.

Nu har 7 kommuner i Sverige anammat konceptet med Kockduellen och hittills har cirka 2500 elever deltagit.

– Det här har inte jag gjort själv, men jag är mamma till projektet och startade det här. Det är ett jättebra sätt att nå ut till barn och föräldrar, säger Camilla Andersson Sparring.

Stor jury valde Kockduellen

Det är mycket ideellt arbete som ligger bakom Kockduellen, och Camilla brinner verkligen för yrket.

– Det är ju inte bara Sverige som har problem med att rekrytera kockar, men vi i Sverige har ett stort behov eftersom vi ju serverar skolmat i skolor och förskolor och köken behöver kockar och branschen också.

Projektet har alltså väckt uppmärksamhet och hon har nominerats av flera av varandra oberoende personer. En europeisk jury bestående av 1053 ledamöter över hela Europa har röstat och 80 finalister valts ut.

– Det står att jag bland de ”most creative and courageous minds in politics in Europé”, säger en mycket rörd Camilla Andersson Sparring.

Final i Wien

Syftet med priset är att motverka politikerförakt och misstro till politiska partier genom att lyfta politiker som driver frågor som stärker människors inflytande och rättigheter. Förutom kärnkriteriet innovation behöver de nominerade projekten uppfylla tre kriterier: Deltagande, förtroendeskapande och hållbarhet.

Den 17 november är det final i Wien.

Sidan uppdaterad 2018-10-01