Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Här är gänget som kommer att styra Falun

Det blir maktskifte i Falu kommun. Falualliansen – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Falupartiet – kommer att styra kommunen de fyra kommande åren.

Efter en dryg månads ovisshet kom beskedet på onsdagen att det blir Falualliansen, som kommer att styra Falun den kommande mandatperioden.

- Vi har pratats vid ett tag och kommit fram till att vi vill jobba tillsammans under den här mandatperioden. Vi har hittat en bra politisk plattform att stå på, men vi kommer att söka breda lösningar med andra partier: S, MP och V, säger Jan E Fors (M), som varit koordinator för samarbetet.

Falualliansen fick efter valet i höstas 30 mandat, viket inte räcker till en egen majoritet.

Men genom en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet, så säkrar man majoritet i nämnder och styrelser. Vänsterpartiet får genom den överenskomna samverkan fler platser i nämnder och styrelsen än vad partiet annars skulle haft.

Storck blir kommunstyrelsens ordförande

I Falualliansen är Moderaterna det största partiet, men trots detta kommer Centerpartiets Joakim Storck (C) att få rollen som kommunstyrelsens ordförande.

- Det är med stor ödmjukhet som jag kommer att axla det här mandatet jag har fått av mina allianskamrater, säger Joakim Storck (C).

Den andra kommunalrådsposten kommer att tas av en representant från Moderaterna. Vem det blir bestäms i nästa vecka.

Hur ordförandeposterna i nämnder och styrelser kommer att fördelas är ännu inte klart.

Sidan uppdaterad 2018-10-12