Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Camilla Andersson Sparring vann pris i Wien för Kockduellen

Camilla Andersson Sparring (C) har på lördagskvällen vunnit det prestigefyllda priset ”Innovation in Politics Awards”. Av flera hundra projekt i Europa har just Camilla Andersson Sparring och Kockduellen valts ut av en Europeisk jury med över 1000 deltagare.

Vid finalen i Wien var en glatt överraskad Falupolitiker som filmade prisceremonin när hon själv ropades upp som vinnare.

- Jag blev chockad på riktigt! Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna. Jag klev upp klockan 4 i morse och allt bara snurrar. Det här projektet är verkligen ett projekt som är handlingskraftigt har flera kommit fram till mig och sagt och det är så roligt att höra, säger Camilla Andersson Sparring från Wien.

Vill väcka intresse för kockyrket

Kockduellen startade för att öka intresset för kockyrket. Enligt Camilla Andersson Sparring kommer både kommuner och restaurangindustrin att behöva rekrytera cirka 5000 kockar de kommande åren. Samtidigt söker färre och färre elever till Hotell- och restaurangprogrammen på gymnasiet.

År 2016 hade programmet i Falu kommun 4 sökande elever och Camilla Andersson Sparring, som själv jobbar som kock på en förskola i Falu kommun, fick uppdraget att öka intresset hos eleverna för programmet. Kockduellen blev verktyget. Här tävlar lag av elever mot varandra och en vinnare utses slutligen. Året efter hade Restaurang- och livsmedelsprogrammet 26 sökande.

Nu har 7 kommuner i Sverige anammat konceptet med Kockduellen och hittills har cirka 2500 elever deltagit.

– Det här har inte jag gjort själv, men jag är mamma till projektet och startade det här. Det är ett jättebra sätt att nå ut till barn och föräldrar, säger Camilla Andersson Sparring.

Camilla Andersson Sparring (C)

Stor jury valde Kockduellen

Det är mycket ideellt arbete som ligger bakom Kockduellen, och Camilla brinner verkligen för yrket.

– Det är ju inte bara Sverige som har problem med att rekrytera kockar, men vi i Sverige har ett stort behov eftersom vi ju serverar skolmat i skolor och förskolor och köken behöver kockar och branschen också.

Projektet har alltså väckt uppmärksamhet och hon har nominerats av flera av varandra oberoende personer. En europeisk jury bestående av 1053 ledamöter över hela Europa har röstat och 80 finalister valts ut. Och vann gjorde alltså Camilla Andersson Sparring och hennes projekt Kockduellen.

Final i Wien

Syftet med priset är att motverka politikerförakt och misstro till politiska partier genom att lyfta politiker som driver frågor som stärker människors inflytande och rättigheter. Förutom kärnkriteriet innovation behöver de nominerade projekten uppfylla tre kriterier: Deltagande, förtroendeskapande och hållbarhet.

Sidan uppdaterad 2018-11-17