Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Jan Karlsson, Falu kommuns kulturpristagare 2018

Jan Karlsson, Falu kommuns kulturpristagare 2018. Arkivbild.

Vinnare av Falu kommuns kulturpriser

Det är nu klart att kommunfullmäktiges kulturpris 2018, tilldelas teaterdirektör Jon Karlsson på Sundborns Teater. Barn- och ungdomskulturpriset tilldelas filmaren och multikonstnären Niklas Nieminen. Dansaren och arrangören Daniella Eriksson får årets kulturstipendium.

– Det var extremt roligt att få priset, säger barn- och ungdomskulturpristagaren Niklas Nieminen.

Hade du någon aning om att du var nominerad?

– Jag vet att det var några som sa att de skulle nominera mig, men det glömde jag sedan och blev chockad när jag nu fick veta att jag vunnit priset.

Niklas är filmpedagog på Kulturskolan och Film i Dalarna, och brinner verkligen att lära ut filmhantverket till unga.

Vad kommer du att göra med prissumman på 10 000 kronor?

– Inget är klart än, men kanske köpa in lite ny utrustning, säger Niklas Nieminen.

Barn- och ungdomskulturpristagaren 2018, Niklas Nieminen

Barn- och ungdomskulturpristagaren 2018, Niklas Nieminen.

Så lyder motiveringarna:

Kulturpris

”Falu kommuns kulturpris 2018 tilldelas teaterdirektör Jon Karlsson på Sundborns Teater. Med stort engagemang presenterar Jon teater på hög nivå samtidigt som han behandlar aktuella frågeställningar kring mansroller och vad det innebär att vara människa. Han berör även landsbygden och dess utveckling. Med små medel har Jon visat att teater utanför storstäderna kan vara både storslagen och samhällsutvecklande. ”

Barn- och ungdomskulturpris

”Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2018 tilldelas Niklas Nieminen för att som förebild för filmintresserade och genom sitt pedagogiska ledarskap, dela med sig av sina kunskaper inom film, regi och skapande till barn och unga. Niklas är en kreativ och lekfull multikonstnär som inger förtroende och inte räds annorlunda utmaningar. I sina projekt och workshops möter han deltagarna på deras nivå samtidigt som han ständigt utvecklas i sitt eget skapande. ”

Kulturstipendium

”Falu kommuns kulturstipendium 2018 tilldelas Daniella Eriksson för att hon som dansare och arrangör ska fortsätta bryta ny mark och skapa unika dansupplevelser. Hennes driv, optimism och förmåga att se möjligheter istället för hinder gör henne till en förebild för andra dansare och arrangörer. Istället för att flytta dit konstformen redan blomstrar visar Daniella att det är möjligt att ta världen till hemorten och sätta Falun på danskartan.”

Pristagarna hyllas och får ta emot pris på fullmäktige

På kommunfullmäktige den 13 december får pristagarna ta emot hyllningar och sitt pris, som består diplom, blommor samt en prischeck på 10 000 kronor (kulturpriset 20 000 kronor).

Sidan uppdaterad 2019-08-01