Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Backhoppare i Lugnets hoppbacke

IOK-delegation utvärderar Faluns hoppbackar inför vinter-OS 2026

Den här veckan besöker Internationella olympiska kommitténs (IOK) utvärderingsgrupp Sverige. På torsdagen kommer de att besöka anläggningarna i Falun och Lugnet.

-Under IOK:s besök kommer vi att visa upp Lugnetanläggningen som förhoppningsvis visar sig från sin bästa sida nu inför Svenska skidspelen. Vi kommer också att berätta om planeringen inför, och genomförandet av skid-VM 2015. Vi avser att visa att Falun har både kapacitet och kompetens att genomföra tävlingar av den dignitet som ett OS innebär, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

IOK har skickat en 19 personer stor delegation till Sverige den här veckan. Åtta granskare finns med, vars rapport kommer att ha stor betydelse för om Sverige ska vinna kampen mot Cortina och Italien om vinter-OS 2026.

Utvärderingsgruppen ankom till Sverige i måndags, och under tisdagen och onsdagen har besök vid anläggningarna i Åre, Stockholm och Södertälje stått på programmet.

Falun ska hyra ut sin backanläggning

På torsdagen är det alltså dags för Falun och Lugnet att få ett besök. Tanken är ju att OS-tävlingarna i backhoppning och nordisk kombination ska hållas här, och att Falun i så fall hyr ut sina anläggningar.

Det var i december 2018 som Falun skickade in en intresseanmälan om att få stå som värd för delar av vinter-OS och Paralympics 2026.

Sedan dess har kommunstyrelsen utsett en politisk styrgrupp – bestående av kommunstyrelsens presidium Joakim Storck (C), Mats Dahlberg (M) och Jonas Lennerthson (S) – som ska arbeta med att bevaka och säkerställa Faluns del som värdkommun.

De står för presentationen

Det är styrgruppen tillsammans med projektledare Sara Tigerström Monfelt, kommundirektör Pernilla Wigren, fritidschefen Tomas Jons, Sven von Holst, VM-general 2015 och Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska skidförbundet, som kommer att hålla i Faluns presentation för IOK:s delegation.

Även representanter från Sveriges Olympiska Kommitté finns på plats i Falun.

I april kommer IOK:s utvärderingsgrupp att besöka Italien och Cortina.

Det slutgiltiga valet om vem som får arrangera vinter-OS 2026 avgörs den 24 juni i Lausanne.

Här kan du få mer information om den svenska OS-kampanjen. (avpublicerad länk)


Sidan uppdaterad 2019-09-20