Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Personer framför hoppbackarna på Lugnet

IOK och SOK på besök i Falun och Lugnet inför Sveriges OS ansökan. Från vänster Christophe Dubi, IOK, Gunilla Lindberg, generalsekreterare SOK, Richard Brisius, kampanjledare för Sveriges OS-ansökan, Jessica Lindell Vikarby, OS-ambassadör, Anders Södergren, OS-ambassadör, Octavian Morariu, ordförande IOK:s utvärderingskommitté, Joakim Storck, kommunalråd Falun och Stefan Holm, ledamot aktivas råd IOK.

Storck nöjd med IOK-presentationen

På torsdagen kom Internationella olympiska kommitténs (IOK) utvärderingskommission till Falun för att göra sin bedömning av anläggningarna på Lugnet. Besöket inleddes med att Falun fick göra en timslång presentation av sitt koncept.

- Jag tycker presentationen blev väldigt lyckad från vår sida. Vi fick bra feedback och många frågor ställdes, och det kändes som att de gillade vad vi visade upp, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

Det är den här veckan som det riktiga allvaret startar för Stockholm/Åres OS-ansökan. Under sex dagar är IOK:s utvärderingskommitté i Sverige för att granska alla värdorter på plats.

OS 2026 blir första gången som spelen arrangeras enligt IOK:s nya riktlinjer Agenda 2020, vars mål är att minska kostnader och skapa ökad hållbarhet, bland annat genom att utnyttja så många existerande arenor som möjligt.

- Sverige är ett fint vintersportland med bra faciliteter, säger Octavian Morariu, den rumänske ordföranden i utvärderingskommittén, och blickar ut över Lugnetanläggningen.

Lugnet - toppmodern anläggning

Under sin timslånga presentation valde Falun att trycka på saker som stadens geografiska läge med närheten till Stockholm, den toppmoderna Lugnetanläggningen, att modern infrastruktur finns på plats, närheten till stora hallar som bland annat kan inrymma media på bästa sätt, och att Falun organisatoriskt visat vad man kan genom att ha arrangerat fyra skid-VM och skidspelen varje år.

- Vi fick också frågor om hotellkapaciteten. Ska vi bara arrangera backe och nordisk kombination finns nog med bäddar på nära håll till Lugnet. Men vi ser gärna att längd-delen i OS hamnar här också, vi har redan en stadion och organisation för det, säger Joakim Storck.

Men det blir nog svårt för Falun att även få längd-delen. En ny skidstadion ska byggas i huvudstaden och finns också med i Stockholm/Åres uttalade koncept.

- Det finns verkligen ett stort behov av en skidarena i Stockholm och det är i stort sett det enda arena vi planerar att bygga. Stockholm är huvudorten och det är där längdtävlingarna kommer att gå, i alla fall som läget är nu i vår kandidatur, säger Gunilla Lindberg, SOK:s generalsekreterare och ledamot av IOK.

Här kan du läsa mer om Stockholm/Åres OS-kampanj (avpublicerad länk)

Sidan uppdaterad 2019-09-20