Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ellen Gräfnings

Projektledare Ellen Gräfnings

Alla röster räknas - missa inte omvalet 7 april

Alla röster räknas. Det är budskapet Falu kommun använder sig av inför omvalet till kommunfullmäktige den 7 april.

-Vi räknar alla röster och varje röst är betydelsefull. Ett högt valdeltagande är viktigt för demokratin, säger stadsjuristen Ellen Gräfnings, som är projektledare för omvalet i Falun.

Bakgrunden till omvalet är den postsäck med 145 fönsterkuvert med förtidsröster, som av misstag inte kom fram i tid för att ingå i onsdagsräkningen vid höstens val.

Valprövningsnämnden bedömde att felet inverkat på valutgången, när det gällde valet till kommunfullmäktige, och beslutade att omval ska ske i Falu kommun.

Kommunvalet i höstas har därmed inte längre någon betydelse, och den som vill vara med och påverka kommunpolitiken de närmaste åren behöver därför gå och rösta igen. Det är viktigt att rösta!

Omvalet innebär att den politiska ledningen för kommunen kan komma att förändras.

Viktigt att valet görs om

-Att det fanns röster som inte räknades i höstas låg utanför vår kontroll, men det är också därför som valet till kommunfullmäktige görs om, så att precis alla röster ska komma med, säger Ellen Gräfnings.

Omvalet kommer att ske söndagen den 7 april, där vallokalerna kommer att vara öppna mellan klockan 08.00-20.00, men redan från den 28 mars går det bra att förtidsrösta.

Vid höstens val hade Falun ett valdeltagande på höga 86,86 procent i kommunvalet, och från kommunens sida arbetas det hårt för att nå ett högt valdeltagande även i omvalet.

En utmaning i sig, då ett omval statistiskt sett brukar ha ett betydligt lägre valdeltagande än ett ordinarie val.

- Ett högt valdeltagande är viktigt för demokratin. Vi måste få våra kommuninvånare att förstå vikten av att gå och rösta igen, för att påverka hur man vill att Falun ska styras, säger Ellen Gräfnings.

- Valdeltagandet i höstas var riktigt bra, och jag hoppas verkligen att Faluborna går och röstar igen, säger Håkan Hammar (M), ordförande i valnämnden.

Är projektledare för omvalet

Det är Ellen Gräfnings som fått rollen att vara projektledare och rigga omvalet i Falun. Kostnaden för kommunen ligger på 1,35 miljoner kronor i nuläget, innan några stadsbidrag har betalats ut.

-På valkansliets bord ligger bland annat att ha kontroll över säkerhetsfrågor, kommunikationsfrågor, kontakter med Valmyndigheten och länsstyrelsen, men också att ha kontroll över alla administrativa arbetsuppgifter i form av att få fram folk som kan arbeta med valet, lokaler, valmaterial och utbildningar. Vi är ett fantastiskt projektteam som ska skapa bästa möjliga förutsättningar för ett lyckat omval, säger Ellen Gräfnings.

I sitt arbete med att få Faluborna att rösta i omvalet kommer Falu kommun att använda sig av budskapet ”Alla röster räknas” i den kommande marknadsföringen. Budskapet kommer att återfinnas i annonser, på sociala medier, på de digitala infartstavlorna och i andra kanaler.

-Det kan ju tolkas lite ironiskt, men det är också vårt uppriktiga löfte till Faluborna. Vi räknar alla röster, och varje röst är jätteviktig, säger Ellen Gräfnings.

Här kan du läsa mer om omvalet till kommunfullmäktige 7 april (avpublicerad länk)

Sidan uppdaterad 2019-09-20