Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Falualliansen vill fortsätta styra i minoritet

Falualliansen – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Falupartiet – har bestämt sig för att fortsätta styra Falun. Men med sina 28 mandat blir det ett minoritetsstyre.

- I förhandlingsdelegationen, där personer från varje alliansparti funnits med, har vi bestämt oss för att vi vill styra Falun. Vi har lagt en bra grund för vår strategiska plan, kommit i gång bra med arbetet i nämnder och styrelser, och vill fortsätta att arbeta tillsammans. Men ett definitivt beslut kommer efter partiernas interna beslutstillfällen, säger Mats Dahlström (C), en av medlemmarna i förhandlingsdelegationen.

Falualliansen fick 28 mandat, av 61 möjliga, tillsammans vid omvalet den 7 april. Det var två färre än vid valet i höstas.

Det rödgröna blocket – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – har 27. De övriga sex mandaten i kommunfullmäktige finns hos Sverigedemokraterna.

Falualliansen största gruppen i fullmäktige

- Vi är den största gruppen i kommunfullmäktige, men kommer att styra Falun i minoritet. Det är givetvis ett demokratiskt dilemma. Men med ödmjukhet, öppenhet och god samarbetsanda från vår sida, så ska det ändå kunna fungera. I många stora frågor har vi och oppositionen en liknande samsyn, och ska därför kunna komma överens, menar Mats Dahlström.

Falualliansen kommer givetvis att lägga fram en gemensam budget. Röstar alla partier på sina egna förslag, blir alliansens budgetförslag störst och går igenom i kommunfullmäktige. Budgeten tas vid junisammanträdet.

- Vi har goda förhoppningar om att vår budget går igenom, säger Mats Dahlström.

Inga större förändringar i styrelser och nämnder

Några större förändringar gällande poster i styrelser och nämnder kommer det enligt Mats Dahlström inte att bli.

- Nej, vi har som sagt kommit igång bra med arbetet och vill inte störa den processen, säger Mats Dahlström.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 27 maj väljs bland annat ordförande för kommunfullmäktige, kommu­nal­råd, oppositionsråd och ledamöter till kommunstyrelsen och nämnder. Här väljs även kommunrevisorer.

Sidan uppdaterad 2019-05-03