Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Lugnet med hoppbackarna

Falu kommun skriver en avsiktsförklaring med Stockholm Åre 2026. Vid ett OS ska backhoppningen avgöras i Falun. Foto: ULF PALM

Nu finns en avsiktsförklaring om vinter-OS 2026 mellan Falun och SOK

Kommunstyrelsen säger ja till en avsiktsförklaring mellan Falu kommun och Stockholm Åre 2026 kring ett eventuellt vinter-OS om sju år.

-I stora drag handlar avsiktsförklaringen om att Falu kommun, som ägare av anläggningarna på Lugnet, är positivt inställd till att de kan komma att användas vi ett eventuellt vinter-OS i Sverige 2026. Detaljer kring ekonomiska avtal kommer i ett senare skede och ingår inte i denna avsiktsförklaring, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

Falun har tillfrågats att stå som värd för backhoppning och nordisk kombination vid ett eventuellt vinter-OS i Sverige 2026.

I december 2018 lämnade kommunen in en formell intresseanmälan till Sveriges Olympiska Kommitté gällande detta värdskap, och den 11 april beslutade kommunstyrelsens ledningsutskott att underteckna Venue City Guarantee, som innebär att Falu kommun ger sitt stöd till att medverka som part i Stockholm Åre 2026-kandidaturen.

Adresserats ett antal garantier

I arbetet med den svenska OS-ansökan har Falu kommun adresserats ett antal garantier som ska beslutas av kommunfullmäktige.

I väntan på att beslut gällande adresserade garantier tas, har Falu kommun valt att ta fram en avsiktsförklaring som klargör kommunens fortsatta intresse att stå värd under vinter-OS. Avsiktsförklaringen omfattar även fortsatt process och ansvarsfördelningen parterna emellan.

-Avsiktsförklaringen går nu vidare upp till kommunfullmäktige för beslut och slutligt antagande. Antas den där, så betyder det att det finns ett tydligt politiskt beslut om att Falun ska gå vidare och vara med i processen kring ett vinter-OS 2026, säger Joakim Storck och fortsätter:

-I kommunstyrelsen blev det inga större diskussioner kring avsiktsförklaringen. Det känns bra att vi får till en avsiktsförklaring nu, för hela processen tappade lite fart på grund av omvalet. Det var helt enkelt svårt att få tillräckligt med tid.

Om Sverige får vinter-OS 2026 bestäms den 24 juni i Lausanne, då IOK genomför sin omröstning.

Italienska Milano/Cortina är Sveriges motkandidat.

Här kan du läsa mycket mer om Sveriges OS-kandidatur (avpublicerad länk)

Sidan uppdaterad 2019-09-20