Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på Selma Lagerlöf-statyn.

Falun får besök av sina fyra vänorter

Falun har fyra vänorter: Grudziadz, Polen, Gütersloh, Tyskland, Hamina, Finland och Röros, Norge. På onsdag kommer representanter från samtliga vänorter till Falun för att träffas och diskutera hur ett framtida samarbete ska se ut.

Det är Falu kommun som tagit initiativet till träffen. Totalt är det 13 personer från de fyra vänorterna som kommer till Falun för mötet, vars program sträcker sig över tre dagar, 22-24 maj.

– Efter valet i höstas fördes det fram en politisk vilja inom det internationella rådet att höja ambitionsnivån gällande vårt vänortssamarbete, och träffen ska ses som ett sätt att känna varandra på pulsen. Naturligtvis har vänortskontakter ett visst egenvärde, men vi vill också åstadkomma ett mervärde för de inblandade vänorterna, säger Karin Perérs, internationell koordinator på Falu kommun, och fortsätter:

– Vi har en ambition att utveckla ett mer inriktat samarbete och skapa mer aktivitet mellan oss och våra fyra vänorter.

Gärna ökat samarbete inom turism

Från Falu kommuns sida ser man gärna ett ökat samarbete, särskilt inom turism, kulturellt utbyte och skolsamarbete genom elevbesök mellan vänorterna.

Under dagarna i Falun kommer vänortsrepresentanterna att få besöka både Falu gruva, Dalarnas museum, Lugnet och Carl Larsson-gården, fyra välkända turistmål.

Dessutom sker besök på Högskolan Dalarna, Falu Energi & Vatten samt EcoDataCenter för att visa den utvecklingskraft som finns i kommunen.

– Men i programmet finns också inplanerande möten, där vi från Faluns sida kommer att ha individuella samtal med representanterna från de fyra vänorterna, för att diskutera samarbetsområden som kan vara intressanta för ett framtida intensifierat samarbete, säger Karin Perérs.

Programmet

Onsdag 22 maj:

16.00: Välkomstmöte i Rådhuset, där kommunalrådet Joakim Storck (C) ger en kort presentation av Falun.

17.30: Besök och presentation av Dalarnas museum.

Torsdag 23 maj:

8.30-10.00: Individuella samtal mellan Falun och varje vänort.

8.30-10.00: Besök Högskolan Dalarna, Falu Energi & Vatten och EcoDataCenter.

14.00: Besök Falu gruva och Världsarvscentret.

16.00: Carl-Larssongården och den årliga utställningen i Galleri Kvarnen.

Fredag 24 maj:

8.30-9.30: Avslutande möte i Rådhuset. Individuella möten och slutsatser för framtida samarbeten med alla besökande städer.

Sidan uppdaterad 2019-05-20