Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Falun får statligt stöd för utveckling av offentlig konst

Falun ingår i Statens konstråds satsning på offentlig konst. Det innebär att Falun är en av de kommuner som nu får stöd med att utveckla och förbättra rutiner.

Målet är satt: Falun ska bli en förebild inom offentlig konst. 2014 beslutade kommunstyrelsen att Falu kommun skulle införa den så kallade enprocentsregeln för offentlig konst vid ny- om- och tillbyggnationer som har en budget över fem miljoner kronor. Det innebär att en procent av budgeten för ett byggprojekt ska avsättas för konstnärlig gestaltning.

– Att vi får den här stöttningen från Statens konstråd betyder mycket. Det innebär att vi kan jobba strategiskt med konsten som en del av en gestaltad livsmiljö, säger Sara Hedström, Allmänkulturchef i Falu kommun.

Vackra offentliga miljöer

Exempel på projekt som färdigställts inom ramen för enprocentregeln i Falun är Eva Fornåås landskapsformgivning med skulpturer på Hälsingebackens vård- och omsorgsboende. Fredrika Linders ljusrelief Mellan himmel och jord på Bjursåsskolan är ett annat exempel.

– Konst i offentliga miljöer är viktigt på flera plan eftersom den väcker tankar och främjar dialog. Konsten gör våra offentliga miljöer mer intressanta, säger Sara Hedström.

Stärker utvecklingen av offentlig konst

Statens konstråds satsning Kunskapsnavet offentlig konst – första gången steget vidare började för Faluns del under hösten 2018 och arbetet kommer att pågå i två år. Förhoppningen är att Falun ska bli en förebild inom offentlig konst.

Målet för Statens konstråds satsning är stärka utvecklingen av offentlig konst i hela Sverige och hålla samtalet om den offentliga konstens roll i samhället levande.

Fördjupa dig mer

Allmänheten inbjuds också till föreläsningen Värdet av konst i samhällsbyggandet. Föreläsningen är via Statens konstråd och är offentlig inom ramen för det här projektet.

  • Tid: 12 juni
  • Klockan: 9:30-12.00
  • Plats: Hörsalen, Dalarnas Museum, Stigaregatan 2-4 Falun

Anmälan sker via detta formulärlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2019-05-23