Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Nationaldagsfirande vid Falu gruva

Nationaldagsfirandet hålls som vanligt på planen utanför Gruvmuséet

Missa inte nationaldagsfirandet på gruvområdet

Sveriges nationaldag – torsdagen den 6 juni - firas som vanligt vid Falu gruva. Den här gången med aktiviteter hela dagen.

– Nytt för i år är att vi har aktiviteter under hela dagen. Vi har satsat på att få till en festlig nationaldag för hela familjen, säger projektledaren Lena Karsikas.

Vill man fira Sveriges nationaldag i Falun, så är det Falu gruva som gäller.

Det är där som själva nationaldagsfirandet kommer att hållas klockan 13.00, men årets program innehåller mycket mer än så.

I år ges exempelvis alla chansen att på riktigt upptäcka gruvområdet med gruvan och dess historiska byggnader – eller göra ett besök i gruvområdets butiker, caféer och restaurang.

– Tanken är att en familj ska kunna vara kvar på gruvområdet under hela dagen och inte bara vid själva firandet, säger Lena Karsikas.

Fri entré till Gruvmuseet

En av årets större satsningar är att det kommer att vara fri entré till det nyrenoverade och moderniserade Gruvmuseet.

– Det är ett unikt tillfälle att ta del av gruvans 1000-åriga historia. Vi tror att det är många som inte har hunnit upptäcka allt roligt som det omgjorda museet kan erbjuda. Det känns därför värdefullt att ge Faluborna den här möjligheten. De nya interaktiva utställningarna inbjuder till lek och passar stora som små, säger Lena Karsikas.

På gruvområdet går det också att göra många andra saker, och blir man för trött i benen är det bara att ta en gratistur med Lilla Gruvtåget, som kör en rundtur på gruvområdet.

– I år har vi också bestämt oss för att bjuda alla barn på glass så vi hoppas på en varm och solig dag, säger Lena Karsikas.

Paraden startar i Elsborg

Själva nationaldagsparaden startar vid Hästtorgsparken i Elsborg och den som vill är välkommen att gå med i paraden upp till Falu gruva. Paraden leds av Kulturskolans blåsorkester Windband.

Nationaldagsfirandet inleds klockan 13.00 på gruvplan med musik av Kulturskolans kör Salta röster, Falu internationella kör och Kulturskolans spelmanslag, som i år gästas av Bullermyrens spelmanslag. Det kommer att bjudas på både svensk och orientalisk folkmusik och en del överraskningar.

– Vi ser fram emot att kunna bjuda på ett spännande program med många olika inslag, säger Lena Karsikas.

Högtidstalet kommer i år att hållas av Jon Karlsson, Sundborns teater, som fick ta emot Falu kommuns kulturpris 2018.

– Det kändes naturligt att låta vår kulturpristagare hålla årets högtidstal. Jon har sett till att det händer saker, genom sitt härliga initiativ till Sundborns teater, i Falun och på landsbygden. Det ska bli spännande att höra vad han kommer att tala om, säger Lena Karsikas.

Direkt efter nationaldagsfirandet ordnar föreningen Kompis Falun tipspromenad och picknick för alla som vill vara med.

– Häng gärna på, ta med något att äta, säger Lena Karsikas.

Medborgarskapsceremoni även i år

Under nationaldagen kommer också nya svenska medborgare att hälsas välkomna i den medborgarskapsceremoni som hålls för särskilt inbjudna. De får också ett diplom och en dalahäst till minne av dagen.

Falu kommuns medborgarskapsceremoni har fått mycket positiv respons sedan en förändring av den gjordes 2017.

– Alla i Falun som blev svenska medborgare under 2018 har fått en inbjudan av kommunfullmäktiges ordförande att medverka i medborgarskapsceremonin. Jag tycker det är ett fint sätt att hälsa våra nya svenska medborgare välkomna hit, de behövs i Falun., säger Lena Karsikas.

Här har ni hela programmet

  • 10.00-16.00: Gratis entré till gruvmuseet. En djupdykning i 1000 år av historia.
  • 10.00-16.00: Ta en tur med Lilla Gruvtåget på gruvområdet. Turen tar cirka 20 minuter och är gratis.
  • 12.40: Nationaldagsparad med musik av bland andra Kulturskolans blåsorkester. Samling i Hästtorgsparken, Elsborg, för gemensamt tågande till Falu gruva.
  • 13.00-14.00: Nationaldagsfirande med musik av bland andra Kulturskolan. Högtidstal av kulturpristagaren Jon Karlsson, Sundbornsteatern.
  • 14.00: Föreningen Kompis Falun ordnar tipspromenad och picknick för alla som vill vara med. Ta gärna med något att äta. På gräset vid lekplatsen bakom Världsarvshuset.
  • 14.15-15.00: Bön för mångfald och fred, kyrksalen i Gruvmuseet. Arrangeras av svenska kyrkan i samarbete med moskén i Borlänge.
  • Hela dagen: Passa på att upptäcka gruvområdet med gruvan, historiska byggnader, butiker, caféer och restaurang.
Sidan uppdaterad 2019-07-31