Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Catharina Enhörning bland tyska vänner.

Catharina Enhörning (M) var en av kommunens representanter på plats i den tyska vänorten.

Kommunen på plats i vänorten Gütersloh

Gütersloh i Tyskland är sedan 25 år tillbaka en vänort till Falun. Den gångna helgen fanns representanter från Falu kommun i den tyska staden för att på plats fira jubileet.

Falu kommuns vänort i Tyskland – Gütersloh – är en stad med drygt 110 000 invånare och återfinns i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Catharina Enhörning (M), ordförande i Internationella rådet, och Karin Perers, Internationell koordinator, representerade Falu Kommun under jubiléet på inbjudan från Gütersloh.

Den tyska stadens fem vänorter var inbjudna och tre av dem fanns plats för att jubileumsfira.

Under helgens möte i Gütersloh diskuterades även ett projektförslag, som handlar om EU-finansierat kulturutbyte tillsammans med parter från Tyskland, Polen och Frankrike.

Vänorter på plats i Falun i våras

Tidigare i våras var Faluns samtliga vänorter Gütersloh (Tyskland), Grudziadz (Polen), Röros (Norge) och Hamina (Finland) inbjudna till Falun för att diskutera kring fortsatta framtida projekt inom kultur, turism och besöksnäring.

Röros har till exempel, precis som Falun, också ett världsarv och här planeras ett skolutbyte ske städerna emellan till hösten.

Under sommaren presenteras kommunens vänorter i Demokratirummet, Stadsbiblioteket.

– Efter andra världskriget kom den europeiska vänortsrörelsen att fungera som en fredsrörelse med förhoppningen om att kunna överbrygga motsättningar och öka förståelsen mellan människor. Oroande strömningar i dagens Europa visar tydligt på ett fortsatt samarbetsbehov, säger Catharina Enhörning och fortsätter:

–Därtill är nyttoperspektivet för Faluns vänortssamarbeten i fokus med teman som besöksnäring, kultur och skolsamarbete.

Sidan uppdaterad 2019-07-31