Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Rådhuset med prideflaggor utanför

Arkivbild

Samtal mellan Lugnetkyrkan och kommunen

På torsdagen träffades representanter från Falu kommun och frikyrkan Lugnetkyrkan för att prata om värderingar och möjlighet till fortsatt samarbete. I synen på exempelvis homosexualitet står kommunen och kyrkan långt ifrån varandra.

Lugnetkyrkans värderingar har ifrågasatts i media och även Falu kommuns samarbete med kyrkan.

– Det var ett bra möte, men vi står långt ifrån varandra när det gäller synen på homosexualitet och att få visa om man tycker om någon av samma kön, säger kommundirektör Pernilla Wigren.

– Det är viktigt att vi tar de homosexuellas rättigheter på allvar. Kyrkan har nu inlett en process att lyfta den här frågan och det är bra. Men som jag ser det så behöver kyrkans syn förändras, om vi ska kunna ha ett fortsatt samarbete i framtiden, säger Joakim Storck (C) kommunstyrelsens ordförande.

Falu kommun som organisation har under de senaste fem åren hyrt Lugnetkyrkans lokaler för konferens, stöttat kyrkans arbete med att vara flyktingguider och hyr sedan 2018 en lokal som kommunen bedriver förskoleverksamhet i. Totalt handlar det om flera miljoner kronor.

– Jag kommer nu att lyfta den här frågan till politisk diskussion. Sedan får vi se hur vi gör med de avtal vi har med Lugnetkyrkan idag, säger Joakim Storck.

Falu kommuns värdegrund

I Falu kommuns handlingsplan mot diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och mobbing gör organisationen ett starkt ställningstagande:

"Falu kommun tar aktivt avstånd från alla former av diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och mobbning. Både medarbetare och politiker har oinskränkt rätt till en arbetsmiljö fri från detta, nolltolerans ska råda."

Sidan uppdaterad 2019-08-09