Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordfröandeklubba på bord

Kommunstyrelsen: Avtal sägs inte upp i förtid

Falu kommun kommer inte att säga upp de lokaler man hyr av Lugnetkyrkan i förtid. Avtalstiden som löper ut 2022 kommer att fullföljas.

Vid sitt sammanträde i tisdags hade kommunstyrelsen bland annat en vägledningsdiskussion kring kommunens samverkan med Lugnetkyrkan.

Falu kommun som organisation har under de senaste fem åren hyrt lokaler för konferens, stöttat kyrkans arbete med att vara flyktingguider och hyr sedan 2018 en lokal som kommunen bedriver förskoleverksamhet i.

Hyresavtalet för förskolan sträcker sig fram till 2022 och kommunen kommer inte att säga upp avtalet i förtid.

– Kommunstyrelsen var i stort sett helt överens om att vi i nuläget inte ska säga upp lokalerna. När avtalet löper ut 2022 kommer vi däremot att lämna lokalerna och flytta förskolan till en annan väl fungerande lokal. Hyresavtalet kommer inte att förlängas, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

–Vi kommer också att vara ytterst återhållsamma när det gäller att hyra Lugnetkyrkans lokaler för konferenser i fortsättningen. Det handlar främst om arbetsmiljön för våra anställda. Kommunens och Lugnetkyrkans syn i HBTQ-frågor skiljer sig väsentligt åt, fortsätter han.

Kommunstyrelsens diskussion ledde också fram till att en utredning ska startas, som ska komma fram till hur kommunens samverkan och samarbete med religiösa samfund ska hanteras i framtiden.

–Vi ser att det behovet finns, exempelvis kring hur vi hyr och hyr ut lokaler. Utredningen ska ledas av flera personer, en bred kompetens är viktig att ha med sig i detta arbete, säger Joakim Storck.

Inget lokalt förbud mot tiggeri

Det kommer inte att bli något lokalt förbud mot tiggeri i Falu kommun.

–Vi har varit i kontakt med polisen här i Falun, och enligt dem förekommer tiggeri i så begränsad omfattning och att det inte inverkar på den allmänna ordningen. Det är därför inte aktuellt att göra någon ändring av de lokala ordningsföreskrifterna kring tiggeri, säger kommunalrådet Joakim Storck.

Kommunstyrelsen hade ärendet om tiggeri uppe till diskussion, då Sverigedemokraterna lämnat in en motion med ett yrkande om att fatta ett beslut om att begränsa tiggeriet i Falun.

Avesta in i upphandlingssamverkan

Falun, Borlänge, Gagnef, Hedemora, Ludvika och Säters kommuner har sedan

tidigare en gemensam upphandlingssamverkan och ingår i den gemensamma

nämnden för upphandlingssamverkan (GNU).

I maj inkom Avesta kommun med en ansökan om inträde i den gemensamma nämnden för upphandlingssamverkan, vilket Falu kommun kommer att säga ja till.

–Vi ser till att stärka samarbetet ytterligare och det ser vi väldigt positivt på, säger kommunalrådet Joakim Storck.

Sidan uppdaterad 2019-09-02