Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Rådhuset

Rådhuset

Tidigare chef i Falu kommun och närstående döms till fängelse

I dag har domen fallit mot en tidigare chef i Falu kommun och en närstående person, som stått åtalade för grov trolöshet mot huvudman. Chefen döms till två och ett halvt års fängelse och den närstående döms till två års fängelse.

Rättegången mot en tidigare chef på Falu kommun och en närstående, som misstänktes för att med hjälp av chefen fått ut lön i många ur utan att jobba, inleddes i början på oktober.

I dag kom domen.

Den tidigare chefen döms för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grov trolöshet mot huvudman till fängelse i två år och sex månader.

Tingsrätten motiverar domen med att brottet varit systematiskt, pågått under en längre tid och varit svårt att upptäcka. Chefen har enligt tingsrätten ”haft full kontroll över sitt område och på ett flagrant sätt missbrukat sin förtroendeställning”.

Fängelse i två år

Den närstående döms för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grov trolöshet mot huvudman till fängelse i två år.

Vid bedömningen av straffvärdet tar tingsrätten hänsyn till att den närstående inte varit aktiv vid genomförande av brottet.

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten gjort sin bedömning och funnit att personerna i fråga är skyldiga, säger Leif Nilsson.

De misstänkta brotten beräknas enligt Falu kommun ha kostat kommunen 4,1 miljoner kronor, pengar som kommunen kommer att driva skadeståndstalan för.

– En av förutsättningarna för att begära skadestånd är att det finns en dom. Domen blir vägledande för skadeståndsdelen, säger Leif Nilsson.

Sidan uppdaterad 2019-10-28